今日第一次同親戚番大陸 發覺真係痴撚哂線

635 回覆
135 Like 740 Dislike
方向上面比, 點做下面諗
下低做錯都好, 起碼都有D野睇
人地就默默咁進步
你地仲講緊白牌車, 的士...
即係仲係度講緊人地十幾年前既野
人地行快左你地十幾年步伐
其實硬件都未必做得好
好多偷工減料
幾時冧都唔知
好似前排個地鐵站咁
頭兩句還好,講埋下面嗰幾句真係出晒事
日日咁多特種兵嚟香港好意思講脫貧
場場大雨都百年一遇
睇相就ok, 但番到去用埋你嗅兒去感受就打折扣,人係臭嘅,上的士又聞到陣臭煙味,行行下街會無啦啦聞到陣臭渠味唔知邊度飄嚟

晴天就無咩嘢,一到雨天條街好易水浸
金玉其外
咁佢哋係由乜嘢入乜嘢?

條街無人掉垃圾 你番左平行時空大陸

就咁最近深圳東門 cocopark 一帶 你夠膽講無人掉垃圾 無人食煙同你賭一百萬都得

再黎 所謂電子化拎飛等位
要dl佢果D死人美團app 仲要電話登記埋先拎到飛
香港咁直接門口拎飛乜都唔洗登記唔好(eg壽司朗)

商場廁所 用山姆隔離個印力中心為例 咪又係又焗又臭黑廁一個

仲要得一格係座廁 其他仲係mou廁

你好意思講得出商場廁所好過以前 你食開屎大
恆大、碧桂園
我哋呢代有生之年應該都只係可以睇到個殼變好,要變到個餡都變好唔知要幾多代人
印度人智商都高啦 仲有英國carry都搞成咁
邊撚個話要起樓起公屋起到密麻麻咁比班大陸閪黎住?大陸啲地幾錢一呎?外殼係靚,搣開係紙皮發泡膠你唔係未聽過吓嘛?

𨳒你個老母,唔係唔知醜呀,係比班狗官搞到香港醜到唔想抬頭呀,柒頭
影深圳無意思,行入少少去到廣東你已經睇到佢殘同差一面

啲高速公路佈滿裂紋,明明市區都可以得四線雙程來回,塞到仆街
大陸架揸架電動單車最自由,行人路行,馬路行,紅燈綠燈都過得
大陸野真係金玉其外 敗絮其中嘅表表姐黎
老實講佢面個浸真係屌打香港好多野
但只要你挖深少少就會發現啲野唔係呢度爛就個度穿

好似啲酒店咁好多入到去都又大又靚又新淨
行智能房間就基本
當你讚嘆祖國發展真偉大嘅時候
用落就會又現個智能可能淨係識聽普通話,一係得幾個功能啲野卡住曬,或塊入極entry都係錯之類

不過只要你個人夠表面,夠冇腦係大陸真係會好享受
過關羅湖個浸酸宿味仲係度

好多似難民咁踎晒係度
是其是 非其非

後追既地方新淨過 香港/其他地區有咩咁出奇
未計今年盛行盛事咁宣傳北上
平時睇 冧樓片 上年風災D樓入面全部都新淨過香港d 十幾年樓齡既
玩模型 人地間屋內籠都四正過香港 但設計品味就
再講 佢地地方大 就算同樣shk式倒模商場 都有好多地方走棧 可以好似outlet式咁都得 唔似香港咁月餅模咁copy出黎 走廊都要起間popup store
所以 睇外表佢地一定比香港好

從來問題都係出自質素 軟件
超越2024年既香港一d都唔難
但要由佢地個套 發展到 成為普世價值 就無可能啦
一日靠偷呃拐騙 一日個問題都係咁 改唔到
睇呢排又偷偷地洩洪就知
人工行快十幾年未
睇下美國佬人均gdp
我就實話實說
利申回鄉證過咗期十幾年無換
大陸貧窮人口去哂香港咁就大陸就成功脫貧

超越香港指日可待
黃絲最鍾意唔發展乜撚都話大白象 香港都比佢地拉布拉咗十鳩幾年
仲有炎明熹,攆都唔肯躝返汕尾
香港逼佢地踎地??旺角咁9大都要踎?
咁日本呢?日本咁撚大,班生蕃都踎地喎
所以 同XG 一樣 有錢走人 冇錢為有交戲
高鐵已經開始要大維修, 但成個高鐵部門 負債六萬億, 九成路線都無錢賺

不過小粉紅 仲係日日吹緊 中國是世界唯一一個國家有全國高鐵網, 領先全世界
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞