今日第一次同親戚番大陸 發覺真係痴撚哂線

635 回覆
135 Like 740 Dislike
新起一定靚
香港好多樓新起果時夠好靚
城市規劃 去水錯撚哂 發展得太急 連個政府都太重視賣樓拎cash flow
其實係官員起來 貪污+谷GDP 用

就好似深圳前海區 起左一堆商業大廈, 但根本無人去租
英美都做唔到唔浸喇,講經咩
https://www.youtube.com/watch?v=l9eP9L-iJKc

中國基層打工人真實一面
注意呢段片 在牆內已經係禁片
準時聽日返工啦 ACO
真係
幾乾淨都有浸味
因為高質既香港人走左

呢三年大陸已經輸入左53萬大陸人來香港
同一時間有40萬香港人移民走左
其實有咩特別
中環果兩棟夠新起,但只限果兩棟入面囉,
一行出去條街一樣又舊又多車又污煙脹氣
其實家陣9成北上撚, 都只去 深圳福口區, 羅湖區
呢兩個區已經是全中國最發達既地區, 當然好靚

但北上撚 以為呢兩個區可以代表全中國
搞掂人口老化同出生率先再講城市規劃啦
如果又整幾個恆大鬼城出嚟
到時支撐唔到城市可持續發展
破產無人耕田真係連谷種都無得食呀
內你老母
咁係因為你悲觀,我睇到香港由治及興帶嚟嘅好處
現在中國各地負債合共90幾萬億
高鐵又負債6萬億, 仲要每日蝕緊幾億

官員 撈完油水就拍拍屎忽走人, 留返D債比老百姓慢慢還
香港人一向都閪
咪玩
你問下服務業嘅就知
去過歐洲未
好多商場入面冇冷氣
室內又周圍煙味
D人成日拎深圳, 上海 去代表全中國

呢兩個都係重點發展城市, 當然勁啦
直情係中共用全國資源谷出來既城市
同大陸做過IT嘢嘅就知,佢地根本無視任何規則,法律,道德,私隱,審美標準又低,抄囉,偷囉,交貨收錢第一,真係面果浸好似好勁,入少少就知係一堆垃圾
其實不嬲都係咁上下,19年前咪又係一直講緊香港人無禮貌 見高拜見低踩,心胸狹窄睇人唔起,睇人仆街最開心,魚蛋論,低質遊客日本出晒名只係走左幾十萬多個藉口講姐
其實唔恐怖
樓主呢D 根本係收錢打手, 吹捧中國

但打手 自己都係 留係香港住, 唔會搬去中國長住
身體最誠實

就好似中國人 日日屌美帝好邪惡, 好亂
但一樣排隊去美國使館拎簽證
唔會浸到落地鐵隧道先
佢在荷蘭
疫情前仲多人北上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞