今日第一次同親戚番大陸 發覺真係痴撚哂線

635 回覆
135 Like 740 Dislike
規劃係講參與 係持分者講數
起d咩其實真係唔係好關事
地勢問題多啲
所以咪咁多人移民
戇鳩,要新樓高樓,要豪華,中東大把仲勁過中國,你會唔會過去住? 成日攞啲返去行幾日走馬看花嘅經驗嚟同香港生活比,真係笑撚死。 生活係要同人一齊生活,唔撚係建築。
外國每一樣嘢都係靚每一樣嘢都係實用,呢度就每一樣嘢得個表面裏面全部都係垃圾,次級品,唔識嘢嘅人先會覺得好
你剩係睇到有錢嗰批囉
窮嗰批二三線地區你睇唔到啫
呢樣都係乜都要快嘅後果。
好多細節無諗,做左先算,炒左先算。
原本平地乜都無 你想點起就點起
點同啊
香港條友唔賣你就唔賣你
你想重建一棟都難啦
雖然依家唔係啦
你睇咗咖啡服務員果兩條片未內地服務員嘅質素都高香港嘅幾班啦
疫情後番去好似變左個世界咁
的士已經係,以前勁柒勁dirty
而家全比亞迪靚到
變左香港先7
香港變化太慢啦,好多舊區勁核特
其實連登仔最崇拜嘅日本當年都係整到好靚,軟件未 install 好,咁過多廿年換一代人,軟件咪齊囉。但香港唔同啦,硬件太落後,軟件要習慣硬件就係一個相容性問題,例如你地去公廁屙屎要踩上馬桶或者凌空咁屙,你再有衞生意識都係無用嘅,因為硬件個馬桶實在太多污糟
十年前去西安,層樓只係落成幾年,已經殘咗香港落成二三十年既唐樓
早幾日鬼國洪水死嗰班人,你估有冇秘密洩洪嘅成份?即使硬件方面起到好現代化,但人心仍然處於19世紀水平,咁並唔稱得上進步。
其實講質素香港人咪又係差不多
一落雨臭撚到
深圳條街污糟到仆街
反駁隊博曬命咁讚中國
你地點都唔夠中國人熟中國
不如解釋下佢地博曬命都要嚟香港為乜啦
香港停滯係事實 但原因係?
Scooter ,Uber ,it
呢啲野咁基本 點解香港跟唔到?
喺得呢啲靚 行入啲 都係鄉村 未發展咁
街邊執垃圾個阿嬸都睇得出你係打手
你咁樣究竟同領導出唔出到糧?
睇唔到地方債?
愈低愈好 千其唔好嚟旅遊 少人啲開心啲
外表靚有柒用
個餡on9 既
最近幫老人家買高鐵飛
去咁多國家都冇遇過咁on9 既買飛系統
唔係腦生草都諗唔到呢d 措施
講開廁所
唔明點解去親硬係成地紙,一係沖唔淨,一係廁板都有紙,再唔係屎紙都有,係咪玩野你屋企會咁柯架咩,正仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞