今日第一次同親戚番大陸 發覺真係痴撚哂線

635 回覆
135 Like 740 Dislike
大城市係做得幾好,不過只局限某幾個,行入少少又係核撚突突
其他國家呢?
起完佢底 請問邊個post 吹奏?
港車北上多人多撚到
仲有12億人背後嘅辛酸
大陸商場預留大量位比人坐,仲做大量綠化
香港就連設計都無考慮消費者感受,新界商場仲玩棟商戶專用牌鎖廁所
離開香港囉,屌你老母
其實以中國既人口紅利同中國人既高智商,畀幾十年和平發展邊個黨執政都一定做到脫貧,但調轉咁睇,中共喺1949-1979嘥咗30年搞政治運動,中國既上限其實根本唔應該只有今日既成果
咁你講既香港係咪拎綜援瞓街果班廢老?
on9
keep住全部農村最好 無大白象
咁梗係講深圳 vs香港 比較啦
中國咁q大 唔通用黑龍江比咩
咁 真係要慢慢改既
20年改到 表面 同 香港人 海量咁去
其實好好 仲想點
好過韓國先
大學生讀完書一身街數,月薪4000人仔

冇人叫你行入去尤其係城中村,嚇撚死你,深圳係呢兩年洗好多錢大執唔拆的城中村
香港對大陸既認知都係廣東省
連登打手多到
你有冇諗過點解果十幾億人會咁貧?
三、四年代上海已經係一個大都會點解去到八、九十年代會變到食都冇得食?
亞洲四小龍經濟起飛果時你講果個政權做緊乜野?
個政權可以令十幾億人20年內脫貧根本係一個謬誤
冇外國投資,香港融資根本什麼都不是。
90年代廣東想起條虎門大橋省政府都冇錢,最後要胡應湘出資
泊車又方便
香港生存
大陸生活
大陸人品格良好,又文明啲,一早過曬香港人頭啦
條撚樣把口愛國,身體卻很誠實,去撚咗外國啦
其實現金都用到架法例一定要收人民幣
不過商家可能 無咁多散紙 找比你 佢要時間去唱錢

不過你問我既話 我一定用電子支付
人民幣咁污穢 好似垃圾咁
靜係電子支付同渣著一部手機通行已經追唔上
你地仲停留緊用email同用cash
人地已經講緊即時通訊混合支付(wechat)
你試吓去啲二三線城市睇吓先
大陸硬件就抄到足
咩電子野 科技野 假貨 佢地真係抄到一樣
但政策措施文化 死都要do it their way
明明人地歐美run咗成百年既野 係都要做自己果套
好似covid 全世界正常生活緊
佢地係都要堅持封埋人地度大門
全國坐多一年監 唔係頂唔順都唔開返
起到d 樓幾高有柒用 唔知幾時痴邊條筋 搞d 玩死自己既policy
學野永遠學個樣 四不像國家
中東資金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞