今日第一次同親戚番大陸 發覺真係痴撚哂線

635 回覆
135 Like 740 Dislike
面果浸係堆砌到好靚好靚,但係快速崛起嘅代價就係忽略無人睇到果部份嘅基建,只顧住不停起啲有人睇到嘅野…無人睇到嘅就唔理,所以咪成日水浸囉
其實大陸都仲係有陣大陸除
同埋d野食既調味都係大陸既味道
大陸硬件幾好都無用,個軟件配套跟唔上
駁唔到
上面有好多位仁兄的共同點係, 真係大陸以外好少去, 視野只係局限大陸
啲裝修完全係垃圾,啲傢俬用料好差
大陸農村地方夠多, 咪一樣踎地
咁又唔係所有農村都咁垃圾,窮鄉僻壤就當然差。
但中共搞咗樣嘢叫「美麗鄉村」,出錢出力幫啲人搞靚條村做特色旅遊,例如免費翻新嶺南風格嘅舊屋;又有樣嘢叫舊改,收地起樓
好污糟,仲要全部大部份都仲係踎廁
你夠唔夠膽係質素咁高嘅大陸揸車先?
大陸而家嘅問題真係人民質素普遍偏低
上面好似轉哂電子支付 帶現金都無撚用
你地臭閪蚑那地鐵生意仲好

身為中國人應多關心「德國洪水」和「紐約地鐵水浸」,為鄭州築起輿論防線!
https://lih.kg/2625762
你地臭閪蚑那賤蛆既平行時空無發生過

[慎入] 鄭州地鐵站死亡現場
https://lih.kg/2625393
遠睇好似好靚
近睇實勁污糟
手工差
諗起東門
你如果比較埋佢哋嘅銀行戶口以及退休金,件事會更立體
現金係要嚟俾肉金㗎
咁唔知差唔多十年無上過去 班同事成日上去
話袋住幾舊水人仔都用唔到
講到咁好
但天龍人一有本事就移民英美歐加,甚至佢哋最憎既日本
冧樓嘅時候記住多謝黨
20年城市變返漁村
佢哋不嬲係咁打飛機法,舊post已經見過拎深圳新區同台北舊區比市容,但從來都唔會拎人哋新區嚟比
小紅書都見啲中國人拎香港油尖旺、銅鑼灣舊區同一線城市新區比日常打飛機手法

廣州得珠江新城嗰帶靚,但啲商場廁所都係掂唔掂
天環商場最靚,一去隔離正佳完全惡夢級
再隔離萬菱匯廁所唔撚翻新,廁格細到閂門要企上馬桶,衰過香港領展廁所

深圳市容最好就南山嗰帶,好多倒模玻璃大樓仲起緊
深圳灣萬象城個商場係靚,但離開商場,附近成堆工地、泥頭車出入
隔離海岸城一樣,除咗新商場靚,一離開條步行橋連舊商場已經又舊又殘

係得萬象天地嗰頭靚,以區域面積計都係小少,唔見得大過信義松山
百度、微軟office過兩條街去木屋燒烤,已經變返福田羅湖咁又舊又殘

其他地方如福田、羅湖都係又舊又殘
台北的確都勁多地方都舊,但舊還舊,冇咁污糟

咩華僑城創意文化區完全唔夠台灣嗰啲嚟

深圳勁多26喺行人路行,企行人道call車,成日有26高速喺身邊飛過
台灣就有時冇行人路,或者啲26泊上行人路

但深圳嗰啲趕外賣,揸得快好多
同埋佢哋係全程喺行人路行,唔行得馬路
台灣頂盡泊上行人路嗰時會低速剷上去

啲債勁到
你比得番本金
佢唔計你利息
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞