今日第一次同親戚番大陸 發覺真係痴撚哂線

635 回覆
135 Like 738 Dislike
又係你呢條樂觀撚
旅遊區好難唔靚
其實香港人講既大陸係咪即係深圳?叻少少就廣東省?
試下去6億月入1k果邊行下
透支幾代人資本同犧牲自然環境短時間谷出嚟,確係吸引到無知嘅人眼球,但大陸後生嗰代知道自己要還但冇可能還得起,明知冇希望所以寧願選擇躺平
深圳 過左肺炎之後 的確乾淨好多

我覺得油尖旺仲污穢過深圳
多咗流浪漢你點樣拉到去因為民主發展而導致 社會發展可以有好多手法 一味講硬道理唔識軟處理 根本智障
全部就係大白象工程
硬建設變空城鬼城但就被你吹到咁大
真喎大陸點會有人吐痰
冇佈景點搭雞棚,加埋呢度吹奏嘅五毛老臨,一步步做緊
去過做野 不了
真係進步左好多

以前d 商場係又熱,又污糟。你係完全唔會想行商場。

而家d 商場又光猛,又乾淨。

商場廁所都好過以前,以前係同公廁無分別。

電動車推動後,空氣好勁多,以前個天係長期黃的。勁焗。

電子化,有得攞飛等位,無人插到隊。

最奇係,條街無咩人掉垃圾,無咩人食煙。以前係周地垃圾。不過呢個可能關鏡頭同扣分事

但總括黎講,香港疫情呢幾年係停左喺度,但深圳就進步左好多。
大陸地方大
唔喺度度都係咁
如果真係要講做得好嘅地區
咁好過香港絕不出奇
但我相信只係成個中國既小部分
大6咁大, 總有D表面先進,清潔既地方

相反最恐怖係好似樓主呢D人, 睇到呢D表面既繁榮, 虛假既先進, 就到大6改觀
近排返過一轉
1: 去水勁差 落少少雨就水浸咁 好多地方直情冇去水設計
2: 電動車勁多 個個開到唔慢咁左穿右插
3: 普通私家車同電動車成日呠人 個環境勁嘈
4: 人多 咩都排隊 d人可以排2-3個鐘食餐飯
咁你瞓街喇 大把人睇住你生活呀懵撚
新起嘅仲要CBD點唔靚?

就算印尼菲律賓嘅CBD都好撚靚架啦,咁係咪又俾菲律賓超越?
啲電單車上曬行人路,條馬路勁撚企理
你都係睇深圳呢啲大城市啫
一線城市緊係好
深圳全力拼經濟 相反香港就得返國安
上過去就知嗰邊嘅政策冇乜同理心可言,先唔講養老政策同醫療福利政策住。

佢一下子要所有人換曬做電子交易,你上去如果剩係手拎住現金,完全唔用電子交易嘅話,你會寸步難行,或者要等勁耐時間先有人幫到你明恰啲上咗年紀嘅老人家,但佢哋唔會再理班已經對社會冇生產力冇貢獻嘅人,喺高層眼中佢哋已經成為咗負累,冇必要再咁關心佢哋。

同樣現象可以參考35歲大限呢個topic,你一過35歲仲做緊低技術水平職業嘅時候,你嘅老闆會毫不猶豫炒咗你,然後請過批十八廿二啱啱讀完書畢業嘅後生頂上。而你就成為咗社會被拋棄嘅一份子。
樓主睇到最靚個度渣
去一轉農村先再講
掉返轉啦,一日俾150個愛國香港人移民大陸就perfect,乜嘢住屋醫療問題即刻解決
又黎洗腦教育
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞