今日第一次同親戚番大陸 發覺真係痴撚哂線

635 回覆
135 Like 740 Dislike
靚既深圳南山呀蛇口福田,遠d咪廣州天河
其他
同樣係港澳門戶,深圳好過珠海好多好多
主要都係得深圳, 最多加個珠海

你見北上撚 來來去去都係話自己去深圳

講到深圳已經代表哂成個中國咁
九億人口 月入低過兩千蚊都叫脫貧

真係餓唔死就叫脫貧

咁索馬里人 餓唔死都係脫貧
其實藍絲個個都係咁

把口讚到 大陸上天咁, 但身體很誠實唔會搬去大陸住
有錢藍絲移民去 佢地口中既邪惡西方
無錢藍絲就留係香港住, 最多一星期 去半日深圳飲飲食食
你同啲on9仔話壽司郎好多人=香港經濟好好冇分別
其實邊個食開屎大? 唔明你把口咁臭做咩

上面我講既係比較深圳最近5-10年嘅變化,事實係好左,以前香港人淨係返去食下野按摩,唔會話去商場消費。而家佢地既商場真係有管理左好多,空氣好左。係值得讚,定你認為停滯不前更好?

定你變到小紅書咁玻璃心? 我無話香港唔好,但深圳既進步我諗過去一年有返過去嘅人都會感受到。

我有話個上面無垃圾? 我係話無咩垃圾,改善左好多。

其實你咁樣,明顯感覺你唔鍾意嗰個地方。
你話我有咩用? 你返深圳大大聲講丫麻 。搵我黎刷存在感?
sorry,唔小心hi 到負評
雅加達bundaran hi

馬尼拉Abenida Ayala

吉隆坡雙子塔周圍

其實呢個年代,多幾幢商業區大樓,真係好普遍,樓主難得係香港,多用下google map啦
最重要係 地方官員 可以借錢去搞基建, 方便自己貪污+撈油水
一個市政府 都可以負債幾萬億

如果我做官, 可以借幾萬億去搞基建, 我都可以周圍起到好靚
但老百姓就慘.......幾萬億債由佢地埋單
淨係周圍屙屎屙尿呢樣香港除左痴線佬唔會有人做啦
香港係好多西人
但都無佢地咁原始啦
一個新發展區一定係呢個樣啦… 用現有科技去興建同規劃
要睇軟件同細節
建議樓主去下啟德,根本一鳩樣嘅,根本全世界d新建嘅商業中心區都係咁上下樣嫁啦。
雖然不得不承認大陸進步得好快,乜都夠膽試,咩AI robot 送餐送外賣。不過都係金玉其外,親戚大陸有物業,牆身可以用手指搣出嚟,明明直牆變斜角,條街路面好多磚下陷,磚下啲泥無打滿打實。馬路係平嘅唔似香港咁微凸,渠又淺一落雨就水浸。

有啲內街仲係廿幾年前咁,爛地,水漬,臭味
紐約地鐵D老鼠都係美國政府養黎娛樂乘客
睇你老母咩
呢句李克強講架
定你講得月入1k人仔好多?
真係dom你啲柒頭返大陸捱下苦就啱
#259幫你cap埋圖
九億人口月入低過兩千蚊都叫有錢??

香港做個看更都過萬啦
其實有咩特別?
大城市都係咁嫁啦?
印度人智商冇中國人高

連人文質素都係我地連登仔高幾班
連登同FB果班黃絲一聽到有人讚下中國就跳哂腳, 好恐怖
一定要人講到中國落後過清朝
浸嘅程度上有分別 香港浸死幾多人?支那浸又死幾多人先?不過你哋實話冇人死嘅
九億人口月入低過兩千蚊

香港點樣容納到九億人口??
起碼深圳而家冇人會搶野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞