今日第一次同親戚番大陸 發覺真係痴撚哂線

635 回覆
135 Like 740 Dislike
睇一個地方啲人有幾文明,入公廁行個圈就知

係咪咁?
我拎緊 首爾同深圳 其實
你講乜鳩,呢舊垃圾有人讚過咩?
中國不嬲大城市砌到好靚仔架啦
早10年上海浦東已經五光十色
不如你向西部 廣西雲南進發再開po啦
周海媚可能唔洗死
算啦 佢係果隻 見到
大陸好左 食屎啦 好你老母呀 人地6464 無自由呀 bababa

點解綜援貓可以咁得閒捕住POST?
表面好靚 行到入去覺得好cheap
淨係係行人路會比d電單車咇己經接受唔倒
電子支付,你去過邊間邪骨,去過邊間淫k 埋單,俾過咩錢d 女全部有得跟!現金就蛇咬都唔認
D牙醫好多都唔係讀牙科
都係既 但大陸以前十張就有一張假銀紙咁濟
最近有去大陸嘅感覺係
好多都係表面靚
但裡面嘅設施好快俾人用到殘殘舊舊
一來係來料差唔襟用
二來用嘅人從來都冇愛護公物嘅心態
冇人住 人流咁低 你去d鬼城更加一塵不染
前排睇到有個youtuber拍片上去剝智慧齒 個牙醫手套又唔戴
剝完智慧齒 腳仔同牙骨就咁留係牙肉入面話唔洗剝埋
仲要照CT牙腳明顯近神經線就咁生剝唔洗開刀 真係痴撚線
死蠢,落幾日大雨就會睇到有咩問題,中國就係中國,最多只係起咗好多高樓大廈嘅中國,唔好只係識睇表面啲包裝
收返香港廿幾年
香港各方面越搞越衰
中共港共政府難辭其咎啦
仲好意思走去賴個教授同傳媒人

佔領中環搞咗幾個月就玩完
蘋果只係報館以前最出名係狗仔隊
又點樣搞到香港停滯十年呀
邊個先係冇作為呀on9
講緊你攞黎打飛機既軟件啊傻閪
乜韓國得首爾?講唔贏就搬龍門首爾

上面台北、馬尼拉、雅加達都搵到CBD靚區高樓大廈啦,首爾點會冇?

同埋人哋一早玩緊expand首爾都會圈,上面條片板橋新都市去江南CBD只係14分鐘地鐵,仲快過旺角出中環
人哋根本無必要迫喺首爾高價大範圍收地重建
生物科技園、IT園區、半導體、政府辦公室都搬緊去首爾周邊

雅加達bundaran hi

馬尼拉Abenida Ayala

吉隆坡雙子塔周圍

其實呢個年代,多幾幢商業區大樓,真係好普遍,樓主難得係香港,多用下google map啦
佢哋不嬲係咁打飛機法,舊post已經見過拎深圳新區同台北舊區比市容,但從來都唔會拎人哋新區嚟比
小紅書都見啲中國人拎香港油尖旺、銅鑼灣舊區同一線城市新區比日常打飛機手法

廣州得珠江新城嗰帶靚,但啲商場廁所都係掂唔掂
天環商場最靚,一去隔離正佳完全惡夢級
再隔離萬菱匯廁所唔撚翻新,廁格細到閂門要企上馬桶,衰過香港領展廁所

深圳市容最好就南山嗰帶,好多倒模玻璃大樓仲起緊
深圳灣萬象城個商場係靚,但離開商場,附近成堆工地、泥頭車出入
隔離海岸城一樣,除咗新商場靚,一離開條步行橋連舊商場已經又舊又殘

係得萬象天地嗰頭靚,以區域面積計都係小少,唔見得大過信義松山
百度、微軟office過兩條街去木屋燒烤,已經變返福田羅湖咁又舊又殘

其他地方如福田、羅湖都係又舊又殘
台北的確都勁多地方都舊,但舊還舊,冇咁污糟

咩華僑城創意文化區完全唔夠台灣嗰啲嚟

深圳勁多26喺行人路行,企行人道call車,成日有26高速喺身邊飛過
台灣就有時冇行人路,或者啲26泊上行人路

但深圳嗰啲趕外賣,揸得快好多
同埋佢哋係全程喺行人路行,唔行得馬路
台灣頂盡泊上行人路嗰時會低速剷上去

有最先進既廁所但d人都係周街屙屎,唔係街屙唔係因為道德而係因為驚比人拉

比你起到個廁所係AI管都冇用
近近地剩係講台東啲鄉村都贏哂,邊度柒
其實泰國都先進在好多
屌你都廢撚是
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞