[PC/PS/XBOX] 艾爾登法環 Elden Ring (102)黃金樹幽影DLC 開始

1001 回覆
6 Like 5 Dislike
所以佢係個傻尻

尖刺山飛龍
我明明打緊有名個隻幫緊小血個隻
成日比小血個隻偷襲
嬲嬲地殺左佢單挑好過
魂系最傳統玩法:
堆血堆韌性用高削韌武器,唔得再攞個盾,屬性攻擊多餘冇必要,純物理硬上
兩下跪地
其實血上到 40 唔好比人太易秒
其他能力值係睇你想拎咩武器
成班係度話 150 唔夠打
學漫話阿梅話齋
係真人智力唔夠
唔係人仔 level 唔夠
1.要在角色初始期定勝負
2.要在角色沒有用骨灰的時候戰鬥
3.要在沒有強化露滴的時候戰鬥
4.你不能於BOSS背後攻擊
5.你不能遠處攻擊
6.你不能拉盾防守,你要全程都攻出來
7.你不能靠地型防守,要給BOSS於足夠的空間發揮
8.你不能用龜盾
9.你不能用出血武器
10.BOSS攻擊,你不能盾反,要讓BOSS順利攻擊
11.你不能用月隱居合
12.你攻擊前要把BOSS每個攻擊動作都避過一遍,這樣才是真水平,否則是靠運氣
13.你殘血在遠處不能飲露滴回血
14.挑戰無傷攻略BOSS時不可以拖長時間
15.務必遵守以上守則,否則即使你不小心戰勝了,連登仔也會說你是勝之不武,說你是靠運氣,說你無恥。連登仔總是可以找到一條理由來說明你不應該贏BOSS

尊嚴
open world喎大佬 個boss喺dungeon入面你行完個dungeon最尾打好合理, 但而家要你成個世界搜刮完先可以打?
150黎講血40之後其實個個都差唔多
你話唔夠攻除非你玩筋走去用敏知信武
你話要硬除非真係高LV屈到99血
書庫啲紅衫佬仲勁撚過啲boss
個個都睇攻略
高敏感刀刀出血
一係玻璃大炮師

你上面講既野
把武器太慢
唔夠力拎大盾
純物理無出血

同佢地唔一樣
出dlc要加條入咗dlc唔可以升加護
Open world 唔夠打咪去執野執到夠打
夠打咪唔執野直接打
好自由
打到後期發覺法師職業boss戰存在感等於0,完全冇機會施法,都係好似近戰咁一刀刀片,何必呢
依家係唔夠打唔肯升唔去升
唔係咩難度廚笑尻人升加護

利申 無升加護同時我唔會笑人 call npc
我覺得每隻大boss 要2個鐘先過到
唔係玩速食流 就叫做有尊嚴
咁都起碼行晒dungeon 前面啲地方掛,而且唔止fs自己,傳統日本仔game 都間唔中會擺啲越級野俾你嘆

魂系為例好似血源咁,一入教堂區可以直接打白羊,但事實上係唔夠lv 亦都冇護符(唔記得點叫),探索完教堂區有道具對付白羊回血,行埋漢威克升lv 解鎖護符再返去打白羊

又或者魂一既墓地、魂二既海德
Dlc 好明顯係剋制法師同出血
我頭兩個 boss 都無尊嚴
舞獅直頭未識避就殺左
玩法師一定做要Ymir條線
紅色花海對腳有甲果隻火巨人點打

仲有去藍色花海前係條河中間果隻
佢係咁出噴火果招埋唔到去
new po lm
明明有技術可以硬碰
無技術佢會提供機制比你贏
想休閑玩可以 call 骨灰

其實設計得好體貼
有冇師兄玩智力流?
本身有玩下魔法 但想搵把近攻做副武
玩過連星劍好似一般魔力反手劍叫好啲
仲有冇好介紹
舉例打Godrick, 行完成個stormveil castle先打係合理期望
冇理由要成個Limgrave東奔西跑搵加護
你咁講
咪即係你無探索直接跟賜福指引直接打

明明 limgrave 好多道具幫你輕鬆贏
升到+5帶鋼鐵+2同減傷露滴
雙月phase 可以頂到4-6下
覺得2刀死太難可以參考下😂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞