你知道咩行業秘密?

683 回覆
842 Like 16 Dislike
得 咁佢就可以攞你d料去變賣 再用返淘寶料同你砌
私家醫院 衰極有譜
以我所知,部分公司既網店,賣既貨都係有人落單,再係門市send返上倉出貨,唔會坐件貨係倉,因為坐係倉件貨有人想試都試唔到
咁個白汁呢
唔係話要駁嘴但呢啲真係唔算秘密
十幾億嘅標就係啱啱好贏2nd十萬
咁係公價定秘密
咁呀
應該話大把 programmer 唔識寫 code
想入行
做兼職
有冇門路?
利申 中化口試 A
工程好多造假
檢測出假數據
啲報告唔一定係簽名嘅人做
可能係公司洗廁所嗰個做
咁係你個間仆街
夾公仔機條數係咪洗黑錢? 邊間會計師樓埋數?
機鋪條數係咪洗黑錢? 邊間會計師樓埋數?

全部都冇咩生意, 但係全部都係最易管理, 現金, 入錢, 擺係度, 清潔都慳返
香港med lab本身可以join好多accreditation 例如cap iso之類
去證明佢哋間lab係掂 會寫落份report度
有易有難 有啲睇文件都過到骨
有啲比較嚴格 會定期上門睇 要求你員工過到佢哋面試先出得報告之類
香港最難過應該係hoklas 係半政府式 定期搵班ha醫生/lab高層上門掃場坐幾日睇你運作

所以你睇吓份驗身報告 如果有hoklas字眼 起碼唔伏得去邊
如果乜都冇既 就恭喜晒
連登太多人做外賣仔
所以確實唔算秘密
咁保險都要買先有
當公司買既都係自己員工福利
dum左佢又吹你唔漲既
今時今日仲有咩黑錢要一個商場十幾間夾公仔
hifi 幾雞嘢嘅機, 入面成本唔知洗唔洗幾千蚊.

成本音響書d 廣告, 入面d 料生產地都係中國.
運d 料去英國, 砌返埋就成為英國貨
個包裝個國旗越大, 隻字越大, 越係鬼.
驚死你唔知件產品係美國/英國.
係有team人去test 嗰team叫user 只要program唔crash就得
10年前啱啱出嚟做嘢都試過,
某大公司既產品,明顯fail(我只做左半年,同類產品嗰次係唯一一次fail),個engineer入嚟問點解,試多次畀佢睇都係明顯fail,然後佢自己寫咗pass,自己出咗份報告
好普通姐
大部分人都係會買到對新既
智利車厘子, 三十幾蚊一磅. 運費都唔得啦?
智利坐船過黎真係咁抵?
湖Bug蛋
我諗佢重點係”唔值”,唔係無分別,特別越大牌子brand premium 越高,ie 小米個profit margin 係遠低過apple,唔同Apple,個產品越貴佢賺越多

不過講返藍牙耳機,幾千蚊既野唔好期望有咩r&d 係入面多數都係本身有既科技黎,好似luxury brand 出既入門野,唔小重shit 過中低價既brand
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞