你知道咩行業秘密?

683 回覆
842 Like 16 Dislike
我識一個 去完醫院順便叫教友幫襯佢做白事套餐一條龍
你搵油漆兩日要幾萬?咪鳩up,裝修同IT vendor都做過tender,IT絕對功夫少但收錢收多好多
咁佢咪自打嘴巴
東江屎水?
有的
佢陳列品好殘舊 證明佢得果隻做陳列品
入到去隻隻陳列品好新 即係不停咁換新上去做陳列
做過陳列果隻去左倉 客要果陣去倉拎
個客感覺又好 間鋪又新淨 winwin

樓上鋪無乜陳列品果D好大機會全新
見到成個貨倉咁就好大機會

買野睇門面係奶奶地野

不過有d供應商好仆街
拎其他鋪回收貨返黎 出俾間鋪 就無計
我密碼都用XiJinpingstepsdown
你唔加密
預國安留意你
有啲人將半份doc寫落comment度
哥林多個段經文
係保羅寫比哥林多教會

正常其他地區教會
都會俾錢 , 俾資源保羅團隊
四處傳道 , 建立新教會
大家互相信任 , 保羅都唔會拒絕

而哥林多教會就係保羅創立
但係哥林多教會啲人好有錢
有部分人心態上覺俾咗錢 自己就係大爺
又因為保羅樣衰(聖經記載)
所以就睇唔起佢

就係因為咁原因 , 所以保羅先拒絕收佢地嘅資助
所有一律仲要成個行業
淨係我學生時代做過幾次pt廚房都知唔係啦9up唔洗本
瀨洗手盆?
逼科?
飲食:成本問題,大部分食肆食材唔好只會局部處理,例:魚有蟲只係抽出發現嘅蟲

工程:地盤佬最好人,道理:要女人聽話,就唔好俾飽飯;要男人共融,就唔好有女人

保險:百萬年薪實際兩三萬一個月,大部分吹水欺騙成份,產品的確claim到幫到人,但行業太多垃圾人仕,上線呃你可以搵十萬八萬入行,入行第一年跑數叫屋企人親戚買你單,唔期望你第二年留低,分成直接歸上線,唔識字都入到行,大把人(9成)一份保單得少部分識睇

法律:見習律師月薪萬尾,其他position 仲賤價過一般文職,唔係世家一律建議唔好讀Law
好好賺咩又唔係演唱會日日開
爭鮮刺身每日由日本新鮮直送
連結?

link 呢
智商稅
兒登仔:外銷品質嚴格D
外來講者

牧師自己教會講道就梗係唔會次次計
以前 (10年) 最多 1/3 或1/4 當business related 有得扣稅,依家唔清楚。
我估講緊加工食物係大陸
寧願自己買訂料好過啦
不過你自己要估足料
唔係既話 工人用哂料未完到貨都照計你三四千一日
額外返多一次工咁解
你本身要有經驗有跟裝修先估足
一開始買足1.5倍就應該夠
笑撚死中國係咪仲係最大嘅糧食進口國?
條撚樣真係唔撚識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞