你知道咩行業秘密?

683 回覆
842 Like 16 Dislike
調返轉user 都想盡快出咗個project 唔錯得太離譜就得 真係鑊氣太重既個user 自己都揾定路走啦
唔pass但靚野?
地盤d Construction Manager 收幾百萬GaLi
真係冇乜見過牧師係撈得好霉 當然有良心比政權逼害既另計 但當打份工既都輕鬆中產
suppose 應該要將個密碼做salted hash
然後你用個user id或者email,username之類嘅嘢look up出嚟比較
份份文件都係date back簽
因要date back所以乜都用緊紙本唔俾用電子野包括電郵同fax。一定要親身或郵寄
呢啲更加係一條友搞掂
Programmer搞得到就佢搞埋
真係搞唔到咪出去搵個freelance搞
相對嚟講神父霉好多
唔知點解

利申:唔信任何耶教
啲大牌電子嘢咁貴主要係人工
Nass production 其實唔貴
好搵過醫生
lm
手足係美國政府都做到幾高職位
奶茶鋪 所有貨淘寶
唔係間間都係
Lab QC唔合格做到合格為止,用統計學取勝
更誇張嘅就作數
lm
audit 做testing咪就係check你啲單有冇造假
audit過到骨唔難, 難在你點同稅局解釋
以前成日玩profit shifting, 例如香港交8.5%(1st HKD2m)/16.5%稅, ireland 12.5%
我同稅局講有1/3嘅cost都係喺ireland做, 有2/3成係喺香港
假設我 assessable profit HKD3m, 噉我頭2/3嘅assessable profit 2m 就=2m x 8.5%=170k tax 交畀香港, 剩返嗰125K交畀ireland, 中間就慳咗40K tax

當然依個例子只係好 roughly 講個玩法, 你要解釋到點夠係1/3 cost喺 ireland先係最難
一個人最多都係死
某護衛公司保安系統死左好耐
長期無開保安系統就開工
which means 你係條街度行埋去拉佢道門
會直接開到門上車
個槍架就係側門隔離
which means 你要拎佢支槍基本上無難度
不過唔係部部車有槍
下面補充

再者
好多時解款員行單咇
或者一個地方譬如商場就2 人分頭行事
尼種情況下甚至連槍都唔簽就開工
基本上得個錢箱 無嘢保護到自己
個箱又係無保安系統
因為以前太多人唔識用開開下工trigger 到整爆左煙箱
所以直頭拆曬所有alarm
其實好危險
拎住成球現金係個得個樣嘅箱度行單咇
公司唔夠人又接太多生意
又要求死掂先返去
長期人手不足
正常車係要一個司機一個隊長一個兵
但間公司絕大部分時間都係二人車
晉升又唔合理
有d時候個兵長期二人車/ 走左隊長無固定兵上車而要帶其他新仔做
但得罪人 跟住唔比佢升隊長
變左做一個司機兩個兵
人工變相又出少d
又可以逼果條友繼續帶人

頭盔避彈衣尼d就長期擺槍房
拎黎擺

不過d貨買曬保險
奉勸食大茶飯嘅
拎錢好喇
公司叫我地唔好反抗
同埋咁低人工又辛苦都唔會有人搵命搏
d錢又唔係我嘅
但點樣有咁多現金?
唔係大部分都碌卡/epay?
咪白痴喇,住屋津貼有得claim架

佢地懶公正,跟公務員跳point同加人工,跟手有津貼claim,個會有錢既話係好好福利。
咁唔怪得有人會選擇北上消費, 反正大陸同香港都係食返大陸嘢, 咁不如返大陸好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞