你知道咩行業秘密?

683 回覆
842 Like 16 Dislike
其實整埋encrypt 落database 唔會花好多時間,咩情況先會直接儲存個密碼落database?
好似 公務員/教師咁 有指定標準
講得好
只要有心,一定cherrypick到啱聽嘅嘢出嚟自圓其說
聖經,經得起時間考驗嘅洗腦工具
正常奶同忌廉 而家唔知
資管 經金基理 可以好撚狗
間公司廢得濟
對上對客d人比個programmer 水兩句就信左佢
個客又規模細 冇自己it部嘅情況

試下個客係有自己it部管vendor嘅公司
屌唔屌到仆街
做緊某大型補習社PR 公司,要幫手營運過萬人嘅Page 做新聞 平日收集對家/行家嘅花邊新聞,做到同娛樂圈一樣
估到或者知咩事嘅ching 拜託唔好貼上來 仲想保住份工 人工好C伏的
就算一開始唔係鳩寫,update 多幾次d comment 就會變伏
從來都唔會信 d comment ,你點知前幾手update 完code 有冇跟手update comment
一個100人嘅保險團隊
7-8成一年揾唔夠10萬港紙
10%人有2至4萬
5%人係MDRT以上
5%人係經理淨食override
但呢100個人都係會話自己好撚掂
依家啲家長睇啲教育雜誌例如咩學校專訪校長專訪嗰啲9成9都係學校自己俾錢賣廣告,講緊幾萬蚊2版
有幾萬咪好囉,唔少人俾完40幾萬讀JD再洗幾十個上PCLL,好啦出黎做大狀仲窮過之前,要個個月負數,因為大狀無得自己揾客得黎幾多人無事務律師射客仲要個個月係中環交租留張枱,然後靠做法綜吊命,捱返十鬆啲年先入到Judiciary keep住簽三個月臨時工再搏入perm
屌呢啲算咩秘密
明顯啦
上面條友都鳩鳩地 行行有家底鬼唔撚易
我夠知有老豆uncle易 冇咪自己捱世界
仲有唔夠叻就自己執生搵edge
不如集思廣益finance有邊行係冇情緒問題
唔係俾人捽緊就跑緊數一係就坐緊貨
我諗得mutual fund係輸錢都idgaf
鳩吹 我做緊供應商個fd偷笑緊
到我 三文魚 挪威
一到暑假
啲兒登仔太活躍
我唔知你講嘅所謂「唔係世家都唔好諗住入到大firm」係點嚟 大把屋企冇人脈嘅人都入到ifirm
同埋我真係唔知邊間ifirm會供人去讀master temple 同dvc就會供你讀BCL
公道問句 Ui design呢
哩啲時候佢就選擇性唔覆
好多情緒病走去讀呢d

都係想有人睇住d Sen仔 pd
我試過有個網入唔返,用註冊嗰個email問佢,佢直接畀返個密碼我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞