機戰遊戲/動畫/情報 集中po 11 [2024都仲未有新作消息]

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
有日子?
太舊無玩原來做左remix版
慣例分法 有D主觀下 主要睇引擎 配件 武器
元祖 A 2引擎
009 C 0引擎
EX(alpha) A 2引擎
EX(og) C 0引擎
EXBOXER B 1配件
EXGUNNER B 1配件
ASH C 0引擎
EXEX S 3引擎
MK2(1/2/龍卷) C 0引擎
MK2(3) B 雙槍
MK3 B 1引擎
MK3龍卷 C 0引擎
MK3BOXER A 1引擎1配件
MK3GUNNER A 1引擎1配件
量產MK2 D 卒
量產MK2改 C 0引擎
30 B 雙槍
30TH S 2引擎雙槍
入得OG通常都會轉
轉到第首咁樣就ALPHA真實系個首咁
長知識咁列晒出嚟 原來都有咁多部
https://twitter.com/srw_dd_pr/status/1806251126435778998
DD組係咪有獸神廚 成日都畫到咁鬼型
哇 mb 神高
有傳係鏡俊也寫到一半走左
所以一堆野唔回收,好似連明人同小愛果度都無做
原來exex 3個引擎
3個特別引擎加乘 上面所講係特別引擎加乘
佢本身仲有個 即係4個 但普通個個平時唔用
淨係記得係黑洞引擎加流星3果6粒石引擎,仲有個係咩
就係未有
好似上年講到而家
普通
屌老母
黑洞
黑洞炮
講起 神高30年 唔知下集機戰會唔會參戰 希望唔好又完結參戰
機戰L爆機後心得

關於主角,雖然戲份普通,但角色成長已經夠完滿,亦適當地擔任版權作角色既Side Kick,不過不失。

關於Final Boss,睇得出佢係被現實折磨既理想主義者,典型因為民主下蠢人太多,佢萌生精英主義而開始玩威權路線。同主角既對比係,一個年輕有抱負,相信戰友;另一個被磨平棱角,不信任身邊人。

以最終Boss實力黎講,佢只有Map技加二回行動稍為麻煩,但set好距離及宰殺護盾機後,就係一回合秒殺既弱雞貨色。招式好華麗,設定吸收所有作品優點,但終究只係龍珠既斯路。

——————————-

參戰作品方面

Wing系列:
希羅遲加入又大幅削弱,只能做副手;迪奧、五飛又太遲加入,當時陣中格鬥強機已經唔少;杜魯基斯早期唔錯,有宇宙適性,但後期宇A選擇夠多,反而用唔著了

結果最適合L系統,而我又用得多既,係重砲手高達,配合原創既悠哥,或者其他冇Hit&Away但強勁既射擊角,配合+射程Bonus,就變成一線尾了。

EVA
初號機:當射擊機用,配鐵中二既矢島/Seed-D 雷非常好用,仲唔怕被人打

二號機:脆皮強力打手,AT力場削弱唔少,但配合格鬥強機既陸A Bonus都好用

伊庫薩系列
1號、2號都好勁,但太後期先歸隊;3號未強化前冇傷害,相反隱藏既藍髮女有護盾、特殊效果無效,仲好用啲,結果係我四個用曬

Seed-D
真、基拉、阿斯蘭、雷,四個必用,雷睇關卡配個適性陸/空隊友,加埋射手+10及Hit&Away,就係機戰L版既冥王、Eureka7

曉做隊員唔錯,我搵卡佳里揸;莉古絲做後勤+精神庫
露娜意外地適合用暴風高達;路線問題冇攞Stella

電磁俠系列
L系統最大得益者,腳短靠高移動副手,五人精神呢集更好用,基本上由頭用到尾,穩定輸出。

太空魔龍
強武鑽配海地型機副手,有盾有防有合體技,清兵大大力,唯一缺點係食EN,三部打手唔合體好用過合體。

太空魔龍艦係另一個精神庫,夾修理機仲有合體攻擊,好用。

鋼鐵神Geeg
基本上係鋼鐵神+修理嗰部飛機,+移動、特殊回避、空宇S、HP回復,點可能唔用,仲要後期有再動;一線尾強機。

斷空我Nova
未合體前靠適性隊友,翼機加入後做副手一流,適當時候合體靠精神庫,成為一線尾機體。

鐵甲萬能俠
除左波士,我基本上冇用黎做主力,招招扣氣力好玩,唯一缺點太脆;魔神皇帝太遲加入冇用

神魂合體
豪、杏奈、米娜必用(反而阿劍我後期冇機會用)適當時換另一個合體,或者合體技都大力,我用佢配鐵中二既S女,強力武裝+裝甲-30%+CT 20+陸S+格鬥武器400up,搭埋米娜覺醒,基本上兩拳啲Boss已經繳交1/3血以上,返唔到轉頭

Macross F
VF-25早乙女後期好用,Hit&Away搭射擊機隊友輕鬆
VF27尾三先加入,但又係大力+長距離+高機動
兩部都係後期隊長主力

鐵中二
可以用既勁機多,主攻、輔手、肉盾都有,但位置有限
我就主力用鐵中二、美海、S女、姊妹機、矢島,以及隱藏既最強肉盾宗美。森次好用,但佢未夠一線,後期捨棄;黑人係優質強攻副手,但後期都冇出

幫鐵中二裝Hit&Away,用光劍遠攻移動,再用極限爆發

原作
兩個主角機都好用,一個援攻、肉盾、遠近兼備,搭個識開盾既隊友就Very Good;另一個就射擊隊主力,可惜合體技尾二關先有

————-
L組隊系統,雖然每次分歧後重組麻煩,但優點係將輔助、二線角作用提升,為一線打手帶黎更大效益,我幾鍾意,可惜僅此一集
之後UX同BX都係用返L系統

懷念Alpha時期既謝奧娜,果種重量感
仲有動畫版換佐ガーリオン頭個部
變異佐既量產mk2 個堆上3
好過堆3d
高下立見
人物稱呼真係最明顯
J風格同64 D陰暗唔同
64真實系大多數路線都要死番個角色
D冰女風男壽命限制
J happy得多
白貓條仔好似都會死?唔記得咗邊條線
想要age 鐵血 水星 freedom rerise
age 好難寫 一係好似之前咁直接寫第三世代
L原創個個lockon bgm幾好聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞