[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (101)

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
根本無乜可比性
FF畫質一定好過APSC
相對地APSC點都輕便過FF
揀自己需要嘅咪得
其實物理問題,無理由會透視感分別啩
如果講打燈同後製佢又真係幾好嘅
器材嘅嘢真係唔會睇佢
雖然佢係phase one ambassador
佢係講16mm 畫面係apsc 上變24 畫面,但變形問題都係16mm 帶出,crop 左出黎24mm 都有影樓,所以例如xf 33mm 當FF 50mm 咁用,但個變形程度會比50mm 鏡頭嚴重,就算機身做左修正。
富士xt5 都同a7cii 一樣重,支xf 33mm 同50mm 1.4 GM 都係輕果一百g only. 講富士,應該講品牌效應,同leica 一樣
但係個變型係因為枝鏡造工? 定係先天物理限制?
聽落如果係前者, 有數碼修正埋, 應該唔大分別咁

師兄再解釋多少少
最近想入手xs20做旅行相機
想問下有冇咩大缺點會令人卻步
多撚餘啦,下下講Sony再上嘅話我攞部數碼背出嚟,Sony全部變晒垃圾機啦

講變形中底嘅廣角鏡,點都唔會變形多個Sony嗰啲垃圾Wide鏡掛
sensor 係四代,買xt50 好d
機身做到一樣重的確係Sony做得好嘅地方
但呢兩枝鏡都差成156g,仲未計價錢差2000蚊,仲有尺寸分別
有時候便攜性就係差呢少少,個袋塞唔入就係塞唔入
講100幾g好似差好少咁
但係一支鏡先300幾g
重百幾g即係重多成50%
可能支鏡做大嘅有幫助? 但係用crop sensor其中一個賣點就係想細
另外焦距個問題就係物理限制
要挑嘅話個樣衰過其他model
利申: 用緊xs20
佢講透視感,早排台灣我都ok出咗條講高像素片嘅片都講過下唔同片幅有咩唔同
透視感33mm apsc 同50mm 係一樣的,係個景深同一光圈下唔同左,另外就係muse 強調ge 變形問題,即個人放係畫面位置對面部影響好大
佢出job講畫質一定係底愈大愈好
最好唔止4433,直情有真係當年中片幅咁大就最好
但係調返轉一嚟富士/其他apsc已經轉咗行其他方向
二嚟佢係咪每次出街,even唔係出job行下超級市場都會帶部大機出去?

我最近有啲想買部lx100嚟做隨身機
機身唔大,有得zoom光圈又ok
btw 我理解,其實機內修正jpg 係可以解決個變形問題,不過大師話唔得,我就唔知啦,人眼個sensor 仲細過手機,人睇到野,大多數都要靠"腦補", 情況同相機其實差唔多。大底我覺得主要capture 光影過渡會有明顯優勢。
16-55二手係咪around 5k-6k
yes, 二代吹緊會今年出,依家應該好多人放(包括我,依支野又大又重,影人唔夠做,影景又係gfx 好d, apsc 定位應該係輕同方便,依支傻大粗,唔建議玩啦
唔怪得個價低咗咁多
唔介意咁貴入部入門機就去吧

佢粒4代sensor即使用咗5代u都係無乜提升個對焦

雖然輕但體積頗大,同埋機身發熱程度明顯

搵到xs10既話其實性價比高好多
富士機唔輕拖累左囉
又好似xt50都唔錯
而家好掙扎
但其實頗喜佢大手柄
因為應該會配支t18300,有啲重量
有大啲手握位手感應該會好啲
我就轉咗會Sony a7cii
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞