[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (101)

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
唔差,edge to edge sharp嘅,對焦都快,冇乜變形
btw 但同價,一定viltrox 果支,光圈仲要1.2. samyang 依支冇咩人買的
一年跌1/3,之後再跌1/4, 三年後買就差唔多啦,正常當年100s 47k, 跌到3萬頭二手,再到依家2萬蚊買到
同價咩?
重點Samyang好似輕一半同細支啲
係同價。重量就跟spec 上升,你自己諗。1.2 光圈差左成80% 入光量
香港嘅水貨,即係大陸貨一定唔係日本入口

因為冇水貨佬入到
X100真係style 分max

底片加cpl
開始有嘢睇,不過光源方向仲係爭啲麻煩再努力
總係覺得NC陰天差啲
有有邊支長焦微距推薦
記得富士有支90 2.8
但副廠有冇邊支好?
XT50水貨都有炒價
大師炒咗成個月㗎啦喎
真係驗智商產品,明明xt5 都係差少少錢,下年xt6 肯定萬8,xh3 2萬之後跌去16k
老蛙
有D人的起over 600g要打石膏.....

部機冇罪架
主要影風景
用緊23.4想補多支廣角
見多左支XF 8mm
同XF 16mm比邊支好啲?
畫質支8mm好過16mm 但其實冇乜野可以比較 因為8mm wide過16mm都好多下 最好睇下差幾多先 因為8mm真係唔係咁易用
xf16我係估緊你指f1.4果支
係16.4果支
就係見到8mm果支好wide就有啲貪心
驚23.4同16.4差距會好細
同埋8mm變形係咪都幾嚴重?
16同23差好多架喇 16勉強都算唔易變形 但支16.4比起新18.4, 23.4同33.4畫質會比下去
支8/3.5其實影景變形都還可以 係有幾可要去到咁wide同埋如果邊位有啲野近少少好易變形
不如睇埋啲副廠鏡要方便嘅sigma同tamron都有枝ultra wide 2.8 zoom, 唔怕重viltrox枝13.4定焦都幾sharp

自己之前搵wide鏡就係8mm有啲難用16mm有啲舊最後求輕入咗sigma
你讀書搵下乜叫焦距角度先.,.,.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞