[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (101)

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
比起其他中幅gfx已經算輕
所以條件都滿足曬
有冇Xh2S嘅長期用家

長遠講呢部嘢啱唔啱上山下海

用咗兩年, 嗰時仲特登買埋新23同33mm
部機手感幾好同外型幾靚, AF同連拍日常夠用有突, CFexpress b過相夠快, 早排加埋reala ace更加好玩
(不過無拎過去上山下海所以唔知啱唔啱你)
你唔怕打石膏一定冇問題

呢部機係top model冇可能上山都唔得
同意,我由xt 系列轉左做xh2

除左重左少少同襯唔到d細支鏡頭之外

其他都係好大升級感
最有感覺係有張type b卡 流動SSD

手感 反mon,機頂顯示都好有用
見到部二手xt5 新淨賣5000內

有暗病?
稅來
我showroom 度撚過兩下,加埋支70-300 我都無覺得好重

本身用開xt + 支standard zoom,但最近想開始重心轉去拍片

濃濃伏味
拍片應該雙修
咁都要問有冇伏?
沒有,買過 賣家都係善長人翁
買啦,咁抵收返嚟再放俾二手都有賺
咁就買啦,趁而家佢未炒包你冇投訴
拍片你預用MF 個af廢既
ching 想問你覺得支23同33有無重叠左? 我都有支33, 諗緊買唔買埋支23
2支都有 之前都覺得好似有啲overlap 用用下唔覺 e+諗返其實用fullframe啲人都唔會話35同50重疊
如果用23mm去crop相, 咁可以算有一啲重叠, 只係要取捨像素同散景
我用apsc相對少crop相, 通常室內用23mm, 室外或空間較大嘅地方就用33mm, 但亦不時會交換用
如果你覺得兩者焦距較近, 或者考慮下18mm f1.4 (等效ff~28mm)
btw呢枝鏡畫質係三枝最好
https://youtu.be/rgLjXpvvcUY
https://youtu.be/xGzEwwglVvw
https://youtu.be/3EB2kXC0-H0
想問吓咁多位,如果想學影相,有冇咩途徑推介? 之前想試吓影相,買咗部xt5 返黎,但一直影出嚟嘅相都係麻麻哋,而家想真係學吓影相,咁應該出去報班定係上網自學定係有其他好推介?
認真答: 了解左啲技術性嘅野先 例如exposure triangle, 啲focus mode同測光點set 摸熟部機. 再睇下啲人講啲基本構圖方法 例如centre framing, rule of third 再睇下人地點用leading lines 果類難啲嘅構圖做例仔又試下活用下

最緊要影多啲 不斷影不斷挑剔自己影出黎嘅野 上下youtube拎下idea 又週圍留意下甚至睇戲都睇下人地啲frame個scene咁樣 etca

我覺得咁樣好過比錢報班 因為上完堂應該都走唔甩之後自己不斷去影同埋睇下人地點影/參考下人地點影
睇下影咩,主流:人像,風景,街拍。 練技術前先練好對美感掌握,睇多d 好作品
唔該ching 呢支18真係可以諗下
你望下你啲相同你覺得靚嘅相差啲咩
構圖唔靚就練構圖
曝光唔好就試下唔同角度打光受光
景深唔夠淺就買支大光圈prime
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞