[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (101)

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
XT5喇
電量好太多
想買枝xf 70-300去旅行 呢排有冇咩消息會出類似焦段既鏡
Gfx50s2 係咪好多鑊氣
想係肥花入手
部機冇乜問題不過嗰啲菲林模式已經冇得support

最好買100 S吖
乜意思? 冇咗film simulation ?
Cpl filter有冇推介
有條毛痴咗喺cmos 點都掃唔出 原來zip咗喺cmos同塊玻璃中間
拆機先搞到,最少500
想問旅行用大概100-150呢個range黎影相,xc50230仲買唔買得過,或者有無其他選擇
$250
想買部平既有菲林模擬嘅fuji相機, 邊部好?
買左XT50
個數位裁切加埋支xf1650 kit好屈
本身想買t18300,而家再考慮下先

諗緊有冇需要買過支定焦廣角
佢x series第一部嘅x100就已經有菲林模擬
如果你剩係要求呢樣嘢
咁按budget揀求其一部就OK
Xf1650 用落如何?
夜晚成像會唔會無咁好?
你有冇具體諗過支廣角定焦想買黎做咩先?
18-300你真係當有畫面就好喇 啫係如果咁樣你接受到咁支鏡係ok的
部機主要去旅行用
一鏡到底係目標
如果可以兼顧
一般街拍/室內外特寫/人像/風景 就當然最好
目前aim比較可以隨手即拍既定焦
暫時心儀
23mm f2 等效35mm,算係我比較常用既焦段

另外
35m f1.4
見好多人講呢支有獨特既魅力(?)
搞到心思思想入手感受下
未用落,真係岩岩買
下星期去東京,到時體驗下先
ic 咁23f2果支其實都ok 我自己都好鍾意單機單鏡帶支23.4二代出去 但本身你支1650都cover果段
35.4岩唔岩用就見仁見智
你話廣角我以為你指16以下
ic 咁23f2果支其實都ok 我自己都好鍾意單機單鏡帶支23.4二代出去 但本身你支1650都cover果段 但2支黎講個散景都唔多夠用
35.4岩唔岩用就見仁見智
你話廣角我以為你指16以下
係啊屌,1650其實cover哂呢2支
所以應該會用下支1650先
自己鎖23/35mm當體驗下再諗

本身想入支廣角係影星空用,有冇推薦?
體驗下先lor 反正去旅行都唔會想帶咁多野同埋換黎換去
唔識影星等其他巴打教路 我估都係貴有貴玩 xf8-16f2.8 平有平玩viltrox 11.4咁掛
等你分享
不過我自己就玩開23f2 同50f2 同支鏡撞哂
四月登記銀色 仲有排等
銀色唔駛諗,頭果星期登記都未派晒
月頭先登記黑色,唔知要幾耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞