[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (101)

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
B+W 007系列
有冇link
頭先睇左都係炒價 計埋運費都貴1000 仲要唔知係行定水
不過如果真係真係好鍾意銀色都OK嘅
其實都萬三多啲。

試下問水貨係咪真係萬三左右,係都幾好。
黑色行貨等一個月而家都有
我買左銀色,香港富士慢慢等
銀色應該要得半年
都等咗咁耐唔爭在等夠一年
急去旅行咪加錢買囉
黑色應該過多一兩個月出面都跌返原價
估中咗

Fujifilm will release definitely a unique camera in 2025: a digital half frame camera.

And it will come with a sensor size that Fujifilm has so far never used on any of their cameras: a 1″ sensor!

https://www.fujirumors.com/fujifilms-half-frame-camera-has-a-1-sensor/
kenko ZX II
半年唔得啦,一年都唔得
而家重係派緊2月
9月12日cancel左B&H
同日之後email留名
10月2日收到電話有得拎
我就盡量買水貨,反正行貨都唔會有乜嘢服務可言,要保養咪又係先屈你整壞要嘈一餐,不了

買水貨會唔會遇著二手當全新,坦白講我就從來未遇過,我有6支GF鏡,十幾支XF鏡,冇話邊間舖頭信唔信得過,都係要自己check清楚,一睇個mount就大約知道有冇用過吓,因為mount上機身多自然有花痕,同埋鏡身嘅膠環有使用痕跡嘅一定有手油同埋膠白化,除非間舖頭真係咁神心清潔到還原新嘅一樣,否則識睇嘅一定唔會怕買到二手當全新水貨。

此外,新出嘅鏡就直接屌水貨啦,邊有咁多二手

其實我都買左3支水貨鏡
支支都係點睇都同新既一樣
反而愈睇得多啲人講,愈擔心
睇黎都係白擔心
網上太多嘩眾取寵嘅留言,乜嘢黑店前黑店後,其實絕大部份都係屌人賣貴咗啲,公道講其實佢哋自己冇格清楚價,自己買貴左就屌人黑店,呢啲根本可以不理。

其次就係投訴個交易流程,一係就話有貨其實冇,水你買第二樣(bait and switch );一係就hard sell賣濾鏡,呢啲只要唔係太離譜一般禮貌講句「唔需要喇唔該」多數都唔會死lur ,自己唔夠定力買咗塊貴嘅劣質filter冇得怪人,冇人用槍指住你一定要幫佢買。玩bait and switch同太hard sell 嘅我都會當黑店,但係件事其實係同件貨本身未必有關

如果係二手貨當新嘅,呢個就係另一個層次,唔淨只係黑店,直頭可以報海關啦,我相信香港現時大部份有實體店嘅都唔敢咁做,當然網上店或私人交易嘅乜都有可能
黑色x100vi上個月中訂,收到電話拎得機了。

去炒 xpro3
半年?一年啦
爛mon ,你用堆我果份,design 問題
想問寄黎香港係咪冇exclude vat個價?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞