[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (101)

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
依種有用dr400影嘅話應該救到嘅
搞錯啦,用得盡嘅話未必係好事嘅

DR越大,反差越細,你成件事就唔係風景係好平嘅嘢
可以參考下呢段, 同廠比較apsc vs 4433
https://youtu.be/HqzDhMZ7lbM

Aps-c 同 ff/4433 嘅主要分別係sensor 嘅大細,而唔係直接決定畫面嘅立體感。立體感其實可以有唔同因素影響:
鏡頭:長焦鏡頭通常會壓縮景深,令前後嘅物件睇落好似挨得好近,增加立體感
光圈:大光圈可以製造淺景深,令主體突出,背景虛化,從而增加立體感
光影:側光可以突出物體嘅輪廓同質感,令畫面更立體。正光就可能會令畫面flat啲
構圖:利用前、中同後景嘅層次感,可以增加畫面嘅深度

不過因為 ff/4433 sensor 大啲,可以用同等焦距嘅鏡頭影出較闊嘅畫面,或者用較長焦距嘅鏡頭影出同樣闊度嘅畫面,可能係咁令你覺得影出嚟嘅相較有立體感

如果你鍾意富士色但又想追求更高畫質,GFX 係幾好選擇,只係價錢同重量都高啲。(如果係玩4433,個人較推薦Hasselblad,外型靚啲同操作好玩啲

講到尾其實aps-c已經可以影到好靚嘅相,最關鍵都係自己嘅攝影技巧同後期處理
縮圖都睇到顏色層次唔同bor
唔係哈蘇唔好問題就係鏡都講緊三萬起步你埋單成10皮

我相信呢度冇乜個富貴龍友畀得起

襯衫就冇所謂嘅
呢排有冇d咩水貨鋪既中伏分享? 想買水貨body research緊邊間
咁講手機一吋sensor, m43, osmo pocket3 都可影到好靚ge 相啦, 好明顯大sensor 可捕捉到更多明暗,有更好動態,咁畫面已好唔同。富士避開ff 就係因為競爭太大,留係apsc 同上4433, 話咩咩apsc 同ff 分別好細果d ,叫佢用番手機影啦。
用緊xt5 同gfx100s
前兩日行過梅田yodobashi 佢放左部蝦嫂x2d比人試玩中晒毒,不過無錢買唔起
x2d 隻色係幾靚,不過d 鏡又天價,冇錢玩。富士4433 真係良心,me 都有xt5 同100s, 100s畫質計同x2d 分別唔太大/分唔到
Google search大神幫到你
仲有4433只適合大隻人士

超過500 gram拎唔起就要打石膏嘅話不宜使用
真,我平時都袋開5kg啞鈴落街買餸順便影貓
唔明啲人講咩Z9,R1,咩GFX100II重
你係咪一拳超人?
你要打石膏?
你會唔會用返iphone會好啲?
我用開2kg既機...
想問點解部機single shot嗰陣會出現連拍既聲,同埋較唔同快門聲音同大細聲都無分別?
Bak
有冇巴打用過Samyang 75 1.8?
有考慮過,最後揀90f2
考慮緊買部GFX100 II,上price.com睇個水貨價平成過萬蚊會唔會有伏
我鳩估都係慣常 bait-and-switch 手法,到你落柯打實係唔同價錢,跟住氹你買行貨

真係咁平買到單聲,認真

東京 Map Camera 標價都要 1,1xx,xxx yen,扣左稅計埋匯率都起碼要五皮幾港幣,水貨真係做到4字頭?
會唔會同水貨來源有關,可能唔係日本入?

反而100S II個價差就正常啲,一般差四五千蚊
反正gfx 都跌價好快,到咁上下先入lor😂😂
都有可能嘅,之前入咗支水貨鏡本説明書係東歐文
冇貨嘅話標咩價都冇意思,所以都係問咗有冇貨先,通常一話無貨要等/要訂/轉買行,我就搵過第二間算 (上年買Q3時就試過類似情況,水貨價係平唔少但好多間都冇貨)

至於平得多又唔一定係等於伏,都係睇返間店嘅信譽;另外富士GFX機價好似一向都跌價幾快,尤其100S II出咗對100 II應該有影響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞