[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (101)

1001 回覆
8 Like 4 Dislike

另外想問下大家影完啲相會點處理?放ig fb?參加比賽?點樣可以俾多啲人見到我影嘅相?
不如你分享下張相有咩特別或者有咩故事係裡面
香港就賣12k 啦
當年1655出 都係咁上下價講緊9年幾前
即管睇下呢支二代有幾驚艷到咁大咬,m5個價都唔親民啦,宜家玩富士真係富家子弟
xm5 應該至少9000, 二代依支起碼萬二,自信價去到萬4 都有可能(不過鏡頭從來都炒唔起),到時水貨街價又會落番去1萬
at launch, the original Fujinon XF16-55mmF2.8 did cost £1,099 in UK and €1,299 in Germany. The new version will come with a slight price increase in Europe (+£50 more in UK and +€50 more in Germany) 圍返港紙 比9年前貴5舊水有幾大咬gm2 貴1都唔止 計返通脹同一樣價冇分別
gm 24-70 ii 依家先12-13k ,apsc鏡學咩人賣一萬蚊呀,當年首發9xxx 你估好多人推咩,最後街價長期都7000, 有錢我都唔會買依支,其實apsc zoom 鏡影人真係唔夠用,f2.8如果外景散景效果得果f4 ,都係果句有信仰咪去買lor, for 拍片可能真係有少少用,但富士影片對焦,你懂的
靚得個gm/s line, 又apo 就算個focus 維持咁上下

IQ 咁勁咪值… 不過現實歸現實 Fujifilm 依家就係發錢寒
FE 1655 都1,400 美金 依家MK2 If accurate, then the price of the new Fujinon XF16-55mmF2.8 II in USA will remain identical to the one of its predeccessor $1,199美金 一皮唔洗 升級完同9年前舊價一樣 姐係同減價冇分別 不如你諗下新鏡比9年前舊仲平有冇可能先
富士LM 對焦係快ge, 問題係個腦(相機)唔係太醒,拍片計成日focus 錯。富士still photo 對焦四代開始已好快,問題係成日focus 錯,有時變左抽黎抽去,好多富士用家都感同身受,講都費事
啲鏡官價一直係咁,而且價錢不嬲都預隨推出時間下降,覺得貴唔好買第一水囉,講咁多廢話做咩

同埋xm5好差咩 點都好過隔離台部zve10ii
因為以前買富士係有回贈
而且唔係nikon嗰啲on9回贈一定要用網店價買,富士係可以用街價再扣

而家唔係冇回贈嘅,送粒電囉
xm5幾錢?
我見話899歐?換返港紙係幾多到?
xt50好似係1499歐?
對焦人佢對咗去背景,就咁睇睇唔出,放電腦就睇到對唔到個人
我依家xt5 最新firmware 係咁set (影相only) 鏡頭 50 1.0, 33 1.4

如果用default/ Sony 咁玩

自動對焦會有4成幾時間會對前幾cm 至十cm

Setting: 只用AF-S, 熄pre-AF 唔好用, 過片用單張拍攝, focus zone 用區, 一定要揀好想對邊度

街拍記得要熄曬啲自動主體識別

至於拍片,唔識,用落抽曬筋,手動對焦又一格格,幾核突
認同

喺隔離post都有類似嘅討論... 客觀睇返個定價,今次二代真係唔算特別貴,計埋通脹基本上同一代嘅價錢差唔多。明白作為消費者梗係想買嘢平啲,我自己都冇咩錢但亦唔會有理無理就話貴

其實更重要係唔好淨睇貴唔貴,而係要諗下對自己嚟講值唔值。如果枝鏡真係俾到你相應嘅價值,咁就算貴啲都值得考慮。相反如果覺得唔值嘅話,而家富士都有其他選擇,例如Sigma同Tamron;又或者可以等呢枝新鏡跌價先入手。

講到尾最緊要係搵到啱自己需求同預算嘅。
你咁樣用法,咁十年前啲XE1 XP1對焦都唔會有問題 買部萬機蚊apsc連過片都要單張用AFS個對焦先準,冇得連拍,富士用家係幸福嘅
X-M5 人民幣5699 幾抵玩

2610像素X-Trans CMOS 4感測器
X-Processor 5處理器
機械快門連拍:每秒8張
電子快門連拍:每秒30張
6.2K/30P Open Gate 4:2:2 10-bit內錄
4K/60P和1080/240P
新增9:16豎拍模式
基礎ISO 160
自帶3指向性麥克風
自帶頂部實體膠片模擬轉盤,20種膠片模擬可選
3吋翻轉觸控螢幕
電子防手震
儲存卡:SD UHS-I
USB Type-C
HDMI Micro(Type D)
ø3.5mm mini麥克風插孔與耳機插孔
電池:NP-W126S
CIPA續航:省電模式440張,標準模式330張
錄影:
– 6.2K: 約45分鐘 (29.97p)
– 4K: 約50分鐘 (29.97p)
連續錄影:
– 6.2K: 約65分鐘 (29.97p)
– 4K: 約85分鐘 (29.97p)
重量:355公克(含電池和儲存卡)
肯撚定又飢餓行銷又炒
佢咁快拎到
hkd 6399
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞