[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (101)

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
最基本曝光搞清楚就從模仿開始
學構圖先
上ig揾啲攝影師抄人地啲構圖,鍾意人地邊幅相就抄邊幅
每張相去研究人地點影,棵樹擺邊太陽擺邊隻貓隻狗個人擺邊,要用wide angle定tele企近啲定企遠啲影,低炒高炒定水平影
唔明就問人/拎上嚟問,問完就出去試,練到構圖變成基本技能
練到隨街行都可以心中隨時構圖

而家相機功能太勁,你乜9曝光三角都唔識淨用P mode/auto mode都影到相,Z但科技唯獨幫唔到你構圖
想問隻貓係畫面橫移
應該點對焦先可以咬實隻貓?
asc 有冇用?
afc
唔該晒咁多位
成功率高低好似要睇機同鏡 case by case.
我就用開afc 就算唔係連拍我半hold afc可以揀邊個位影 可以控制到少少我想影邊一個動作 但更多時間會用afc+連拍
放心,大部分人影相都應該係由麻麻哋開始。 首先摸熟部機好重要。X-T5係部好capable嘅相機,但要用盡佢就要先了解啲基本攝影概念,例如光圈、快門速度同ISO。YouTube、攝影論壇同網站都有好多關於X-T5同富士相機嘅資源,值得多啲參考。

之後就可以試下:
• 揀一兩個你最有興趣嘅題材,例如風景、街拍、人像等,專注去學同練
• 睇多啲鍾意嘅攝影師嘅作品,分析佢哋嘅構圖、用光技巧等等,慢慢就會培養到自己嘅美學觸覺
• 定時俾自己一啲小挑戰,例如每日影一張相或者每星期試一個新題材
• Join下啲攝影groups或者pages,同其他攝影師交流可以學到好多嘢。如果你鍾意面對面交流,報個實體攝影班都可以一試

無論你最後揀邊種方法,最緊要記住影相係應該要開心,唔好俾自己太大壓力。希望你快啲影到自己滿意嘅作品!共勉之!
想影咩先?風景/影下動物真係唔洗學,想影人像就可以考慮平平地學下。但自學哂啲基本野先。
人像洗鬼學咩
曬錢上堂不如請個靚model重實際
唔係囉
你睇下咖哩爸爸
咖哩華搵親d 女都係唔掂架喎
大家用開咩牌子既黑柔鏡
kenko
用緊 xt1 + 18F2, 35F1.4
出唔出部100V/100VI好? 定繼續等新機?
依家買xt50係咪仲係要食炒價?
同問 想知有冇邊度有得排
Fujifilm studio

呢部食炒正傻豬
本身有隻fotopro e2腳架
最近想買pd個快扣
有冇人知pd快扣個快拆板適唔適用於隻E2腳
有冇餅乾鏡介紹下,用嚟掃街
冇圖唔知你想點
介咩紹,除左18同27餅仲有咩餅?
請問係邊到訂?
好耐之前打上去留咗電話仲未有回音
Sorry請無視
話說間唔中都見人問街拍/風景/旅行/人像etc買24/35/50/85etc邊支好
以下望周知

https://www.youtube.com/watch?v=Mmr3c4Q3y0M
唔覺支鏡有咁差喔 同支18-55既sharpness差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞