[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (101)

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
有無清share下x100vi買咩配件
Lens hood, grip果d勁多款睇到頭都大
收咗工喇喎
請問想買銀色係咪一定要食炒價
Rumor 話 1655mk2 細 mk1 30%
咁賣12k
Apsc鏡貴到咁
你不如講下apsc 富士xt5 賣15k,x100vi 賣16k 炒價,富士依家咁自信,肯定會賣過萬,你見以前入門xt30 7000$ 中價機,依家都變10500$
真係太誇張
好記得前年玩xs10先講緊6-7千,後尾賣咗
幾個月前仲諗緊買返富士機
點知20水貨已經成萬銀
xt5仲貴/重過人哋FF
當然富士菲林模擬都有佢價值所在
但我啲相都會經Lightroom出
亦幾享受調色嘅過程

猶豫咗幾個月,最後入a7c2
我用富士gfx 為主,apsc 機其實我有曬,不過真係少用,xt5,x100vi, xs10....仲有一堆鏡,sony 有a74 50gm, 但都係用gfx 多
我依家都好猶豫
究竟買x100vi 定a7c2 加餅鏡
又想直出 輕便 但 Sony 又係FF
富士好似玩GFX仲抵過玩佢apsc?
見啲人話GFX好抵玩
你影咩多先,x100vi a7c2兩樣野黎

利申手持x100vi + a74
x100vi炒太貴,a7c2都真係幾輕便
但論方便都係gr方便啲
我而家每日都會袋gr3x出街
特登出去影相/放假先會用a7c2

原本都有諗過r8
但係望到RF鏡我就收咗皮了
主要係我窮買唔起
a74 係開工用專業機,x100vi 係文青專業玩具
係抵玩,係玩舊果d , 新機一年drop 1/3,第三年入手就岩架啦,好似100s 一出47k, 依家二手20k
同女朋友去旅行影下相所以先至想輕便啲 又唔使返到屋企又要執相。直出放上ig 就最好
以前有Sony A74 但有啲重又大部 最後賣左
A7c2加餅鏡同x100vi 差唔多size
你一支35mm全程攪得掂,少低光影,唔洗錢景深
咪x100vi / xt5
想問各位如果鏡頭發霉 拎去邊度清潔好
有咩鏡介紹? 又開始有鋪癮上ff
如果餅餅地得支陳年zeiss 35 f2.8
新個幾支g鏡 e.g. 40 f2.5 都係叫輕便唔算係餅
黎緊viltrox 有支28 f4.5就真係好餅
Samyang 35mm 2.8 又平又餅
諗一諗又好似真係
身邊兩三個friend都因為a7c2轉會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞