的士畀個波省中,的士司機揾人賠償慘被當透明人!

420 回覆
291 Like 9 Dislike
如果合法泊錶位,有冇得索償?
唔想同啲弱智既討論
留比其他巴打答
的士9係乞人憎,但踢波9都唔好得去邊,如果踢爆人玻璃係咪唔使負責?
我係DC9就車死晒嗰班仆街
自己睇法律啦 兒登仔

根據 《刑事罪行條例》 第60條 ,任何人如無合法辯解而摧毀或損壞他人財產,意圖作出上述行為,或罔顧他人財產被摧毀或損壞而作出上述行為,都屬違法,最高可被判終身監禁。

警就一定唔想搞
但唔代表無犯法
根據 《刑事罪行條例》 第60條 ,任何人如無合法辯解而摧毀或損壞他人財產,意圖作出上述行為,或罔顧他人財產被摧毀或損壞而作出上述行為,都屬違法,最高可被判終身監禁

唔洗討論 自己睇
法律係咁寫
警察可能唔想搞
但唔代表無得搞
唔想搞又會講唔賠就拉鳩佢? 2024年仲信差佬講野既智商都有D問題架啦仲唔快D渣架車去球場到CLAIM爆D波牛?
報警
堅持追究
警會勸另一半賠架啦
你中文咩grade
唔識就虛心問啦
係人都唔想做野架啦
所以警咪想你地settle 囉
settle 佐佢咪唔洗follow 囉
你睇清楚段野先
巴打智力有冇70
認真
我就試過報警有用啦

我就唔知你咩grade
你見到罪案發生 快啲幫拖報埋
你即場捉到?
如果唔係即場有冇得追究?
之前試過停車場睇片架車比人hi花
搵到個車牌架車
但佢死都唔認
你好笑wor

我唔係事主 幫拖報有咩用
我點知有無爛????
用下腦講野
咁有無案例睇下呀? 因為係球場踢波,踢左個波出球場外,而擊中架車,然後唔賠錢,再告刑事毀壞呀? 屌你老味刑事毀壞 我唔洗睇告上庭既案例, 上新聞話差佬因為咁既CASE涉及刑事毀壞而拉人都夠費時SET到個條件咁高你搵唔到,一陣驚佢地拉完人和解無告上庭你係法庭網搵唔到
想學下野呀指控人地兒登仔既兒登仔
仲有單傷人添

今早(31日)10時46分,一名姓畢(73歲)歲女子,在途經石硤尾棠蔭街大坑東球場時,一個足球突然由球場飛出,並擊中事主,她頓失平衡跌倒地上「暈陀陀」,球場內波牛即時走出慰問,並代為報警。救護車趕到現場,事主仍然清醒,經救護員檢查後送院治理。

原文網址:女子行經大坑東球場 無辜「食波餅」暈陀陀送院 | on.cc東網 | 港澳 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190331/mobile/bkn-20190331105742447-0331_00822_001.html

知唔知「意圖」點解
冇犯罪意圖點犯法
用佢既邏輯,直頭意圖謀殺添啦但係因為差佬唔做野,所以無計
你讀下法例先啦
咁樣又唔係傷人wor
設計問題呀?咩都計人為因素
你真係柒㗎喎
睇唔睇到有or???
咪理條on9
你個單就叫成立
人地成段野 最重要個句 有冇合法辯解
佢就只係睇後面 完全唔撚理前面
所以話的士佬幾on9
上面CHING問佢中文咩GRADE都已經叫佢睇清楚D比個落台階佢呀你老母仲執迷不悟以為自己高人一等係咁指控人地兒登仔,真係出色
條條法例唔同
就套落其他到
好野

你地慢慢自high
我走先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞