的士畀個波省中,的士司機揾人賠償慘被當透明人!

420 回覆
291 Like 9 Dislike
有冇聽過strict liability?
每人$1
球場踢波仲唔夠合法 邊到先合法呀 戇鳩仔 球場踢波 呀爺睇架 大撚哂呀 屌你老母 行街啦 白卡仔
告唔撚入一定 咁係你政府 康文疏忽 穿個lon/ 防禦措施做唔夠 我入左你劃範圍踢 就預咗任人踢 個波點飛 點罩住 好明顯係你政府問題 咪撚傻啦
唔洗睇法律都知啦 on9 咁易比人帶到 平時講你地就威 講兩講就自己動搖 笑到仆街 用下個閪腦啦
錯就錯在主角係dc9
real
你唔識避?
有人自願守龍仲好呀
比個波射中告唔告埋傷人呀
例如 誤殺 可以無動機 , 揸車撞死途人 都可以無動機 架喎 ?

係咪應該用 "合理人測試" ?
嗰度係康文署既足球場 , 本身有足夠高既圍攔 , 一個足球員用正常方式踢足球踢出圍攔外應該形容為不幸 (棒球比賽都經常打入觀眾席 , 唔通吓吓都一定要賠 ?).
至於在場足球員駛唔駛賠償 , 如果一場正式比賽途中 , 因為圍欄外有一架價值幾千萬既超級跑車停泊 , 而令 22個球員全部突然停曬腳 , 係咪荒謬 ?

相反 , 兩個人喺住宅門外空地練習 (距離少於半個足球場長度), 大力踢波傳波 , 踢爛住宅玻璃窗 , 通常報警之後會睇屋主願唔願意和解 , 如果屋主願意和解唔想出法庭 , 無證人之下難以證明玻璃破裂係未經准許既 , 咁就可能紀錄當糾紛要求協助 , 唔會立案刑事毀壞 .

# 非專業意見

潑水節被水鎗射濕都可以拘捕人啦
人地智將,我地識條鐵咩

Recklessness is less culpable than malice, but is more blameworthy than carelessness.

對唔住我唔應該估唔到我會射出界囉我明明瞄
住個龍架喎五咩啊

Recklessness is less culpable than malice, but is more blameworthy than carelessness.

對唔住我唔應該估唔到我會射出界囉我明明瞄住個龍架喎
咪杰點解唔衝埋去打鳩牠?
好後悔呀

2 年前
封鎖原因:玩大左啦 長毛

藍蛆真係唔同d
個足球攞大炮射出嚟
霸氣盡失,縮返入老母閪
唔知你係到做咩
tort唔合格都畢到業
如果撞到好似荷蘭叻呢d垃圾波友,個的士佬可能已比佢踢到入廠啦!而家個的士佬冇穿冇爛行得番出去咪算執到囉!
比你射返龜當無數啦最多
最尾又講得岩, 起球場做唔好保護累的士受損, 理應問起球場果個部門
上個月夜晚返屋企無晒小巴,唯有搭的士, 路程好近唔會跳標,講完地點之後都Feel到司機燥燥地,到達後俾足27蚊唔洗佢找錢,落車個下個司機大聲叫「屌你老母,以後咪撚搭的士啦」,然後踏油走左。

我仆你個街!!! 屌你老母!! 死的士狗,我以後出街都唔撚搭的士,情願俾貴d Call Uber !!!!
幾近先叫附近
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞