的士畀個波省中,的士司機揾人賠償慘被當透明人!

420 回覆
291 Like 9 Dislike
近來香港天氣不穩,一時下暴雨一時又出太陽,市民都感到無所適從,只好帶備雨傘作不時之需。不過雨傘雖能擋天上掉下來的雨水,地面上的積水卻是防不勝防。前日(6日)一段車Cam片顯示一輛的士疑在下大雨時,司機故意將車輛高速駛近路邊濺起積水,令等車的路人全身濕透,影片後來被網民瘋傳及批評犯法!《香港01》記者已就事件向陸偉雄大律師查詢。

香港01》記者已就事件向陸偉雄大律師查詢,陸指事件「輕則民事,重則刑事」,但需考慮的士司機的行為是「不小心」或「故意」。假如事件屬「不小心」,受影響的途人亦可記下車輛的車牌,以民事方式追討賠償,如衣物的清潔費等,司機亦有責任賠償給行人。情況就如在茶餐廳意外打翻熱奶茶,倒在別人的衣物上一樣,賠償是無可厚非;假如事件屬「故意」,將升級成為更嚴重的案件,司機可能被控告「不小心駕駛」,根據《道路交通條例》(香港法例第374章)第38(2)條所述,「任何人在道路上駕駛車輛時,如無適當的謹慎及專注,或未有合理顧及其他使用該道路的人」,即屬不小心駕駛,最高判罰$5,000元罰金及監禁六個月。
無人講過要負咩刑責
不嬲講省中左人地既財物
令到人損失咪道歉+合理賠償囉
哇直頭老謀啦刑毀唔夠
的士狗真係唔驚比人打一獲
咁咪民事索償揾公證行搞
你呢個都算公道 好過省中人仲講風涼話
道歉都算
冇刑責賠乜柒
如果交通意外冇刑責都唔會有人肯即場賠錢私了
你其實小學畢業未
你不如算數啦 係呢到你最叻咪得把口係到牙刷牙串串貢
真係唔知有乜好嘈,我係踢緊波既,
我直接幫佢報埋警,你有咩同阿sir講,
我地一定話唔知邊個踢架出去啦,
想玩咪奉陪到底
其實你地係咪理解錯左
呢家情況係
的士起球場外面馬路邊
佢地踢波踢出個好撚高嘅圍欄再省到架的士

點解你地好似理解左的士入左球場入面
連民事刑事點玩就未知就收皮啦
冇刑事成份人地完全唔需要配合你
就算你去小額度claim你都唔會搵到我地址
咁你點入紙?
你就算file都係追到賽會/追政府
好心你唔好柒柒下
咁點解唔係個圍欄唔夠高?
證明連登多弱智
幾句野就知你係做錯事冇膽認
屈得就屈,避得就避嘅垃圾
自私撚
講真 你柒撚到仆街
結果警察翻查CCTV和其他證人,
搵到踢波嗰個人出嚟,
DC9小額錢債5000蚊
成件事你當行過俾人省到之後叫陪醫藥費一樣 可以民事索償嘅 但成功機率幾大係另一回事 道歉囉但賠償就難啲 要搞清人情同道理嘅分別
dc9 躝返出la
可能大家誤會咗我既意思,我唔係話射波條友完全無錯,個的士司機無權去揾射波果條友賠償,而係一般情況下司機都只會當係自己唔好彩就算,唔會真係話衝入去揾人貼賠償啫
玩到咁大,抵比啦
佢運基本邏輯都有問題
呢啲人同佢正常溝通唔到架
有CCTV/證人,其實小額錢債唔難
唔好以為整到人唔洗賠先
cctv球場你搞笑咩
仲要民事 差佬唔會幫你睇 仲要佢架車一定係揾公證行搞 唔係任佢開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞