1000m 同 2000m 光籤其實分別大唔大?

283 回覆
6 Like 81 Dislike
如果wifi 正常喎
你咁勁得唔得架
睇你幾多個人用啦,多人用可以考慮拉兩條一G
R大站係乜😅
我用緊嘅應該係外國大站,以前有韓站,可惜執Q左,同埋大陸大西 ttg嗰啲。
突然發現我get錯🤣可惜而家block左大陸同香港,呢兩年都比咗個邀請比移咗民嘅朋友。
4k raw 8bit 60fps 要12Gbps
2.5g 8ports switch 邊度做緊 $200
寬頻其實一開始10Gb都得
佢好多年前鋪光纖比100M純粹試驗
光纖本身行光速一樣咁快 除非重新挖地鋪新一代光纖
只係家用未有10Gb switch router廢時開放
有都講求識set就少人做到
淨係分stp rj45 普通人都唔識分
當你心血來潮down steam
1000M大作大約20-30分鐘
用緊100M就一個半鐘
價錢又唔差好遠
唔通要等到想down先打電話過去升級
基本都用盡1000m 都難,個sales 上夾我上2000m 差$20 一個月都唔想理佢
如果師傅機出到800-900就真係無問題
呢點代表modem係直出到1000M
電訊商一向只包個modem出1000
其他到你既router/電腦你既事
商業都一樣 不過商業出面公司係有自己IT部去處理
你想查到點解就要搵IT Network engineer
不過人工一個月30K 計一日都要你一千幾百
一係搵自己朋友做IT
除非全屋企人個個手機電腦遊戲機電視同時都開曬netflix, youtube, bt, streaming ,否則1000MB已經好夠
但好似都仲要睇有幾多人share緊個機房
偵察
咁樣sale 我第一件事屌鳩佢到底識唔識
我老母嗰度用緊100mbps
簽hkbn嗰陣係咁叫我upgrade 1000mbps
我話得我老母一個用,4k 100mbps乜都夠啦
之後打來話升級,我唔肯開門
當年我10mb換1000mb
果師傅好自信咁講:
第日你睇youtube 就唔洗等架啦!
會load得好快

其實我10mb睇youtube 都係好快,從未冇等過

bt 就真係快好多倍既
啱啱香港續約 $109 1G 光纖+ 10G 5G 電話 plan,平到喊
我 1G 入屋用 router test dl/up 都有 950mb
其實張圖都幾錯下
用緊500M光籤, BT大部份時間都扯唔爆
steam download game 時就好啲, 用盡少少
舊屋用緊1000m

搬左新屋被迫 downgrade 左去100m

使用Netflix 無問題
普通打機都ok

係download AV 慢左啲
成日Upload嘢 / 下載嘢2500M就有用普通上下網睇下片基本上1000M就夠

BTW係冇2000M㗎喎……只有2 x 1000M或者1 x 2500M (普通家用追求極致速度一定係後者)
我就用緊一條 2500
由router 再講出Wi-Fi / pc 速度呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞