1000m 同 2000m 光籤其實分別大唔大?

283 回覆
6 Like 81 Dislike
宜家除咗出傢俬,重有出手機??
其實如果多人用
加果百零蚊升2500係ok
五人家庭圍返先一人廿蚊
公司鋪頭哩啲百尻幾人用更加一定要升
我以前成日叫我老母唔好再買澳寶沐浴露
貴少少買迪露成家人沖涼舒服好多
巴打邊到咁貴
之前就快到期 HKBN條垃圾sales R我轉2000m
我話我一個人用1000已經用唔晒 上2000做乜
然後佢話係咁重覆2000上網會快D架 download又快D架

Cls sales
1000MB我都係玩pt下載先用得盡
行100睇緊4k,幾條友一齊睇都打唔爆1000啦
2.5g 硬件已經普及
realtek 有哂新solution 勁平
8ports managed switch 2舊水已經有

問題係plan 唔平
而家hkt 1000M 續做緊$108 +5000/7000分

如果有兩個屋企用wireguard vpn 連,其實都叫有啲用
我試過200M全家一齊睇youtube, netflix, disney+, 愛奇藝行都無問題。如睇緊片做speedtest 先會窒。
佢哋當然上氹你upgrade 啦,要升APRU嘛。佢哋又唔駛再加成本就收多你幾十蚊。
加國係咁上下
用落同之前1000m 差唔多
但我底板網卡得1G
係咪一定要買2.5G 先食到 定係其實run 唔爆1000m 都係冇分別
求指教
乜都試過,
機房入屋LAN直插PC
機房入屋LAN直插macbook
機房入屋LAN直插notebook
機房入屋LAN直插router,再出PC/ macbook /notebook

個CS叫用佢公司個WEB TEST,
OK咁未用下,又係4XXmb,佢都話無問題
但又安排師傅上黎睇睇
(發國佢乜都話無問題,怕你錄音)
朋友話真係無問題佢就唔會叫師傅上黎

咁佢上到黎用佢NOTEBOOK,機房入屋LAN直插 TEST 8XXmb
但同一方法用我MACBOOK TEST得6-7XXmb

師傅味又係講:佢部機乜都無裝,你部MACBOOK裝咁多程式,
後台RUN野乜乜77 ~.~佢講哂啦

之後師傅走左個排,速度明顯有提升
但一排過後又係4-600mb

私樓130 一個月
我覺得56K都夠
乜野年代,仲有bt 下載既咩
先唔計使用量
正路用家要由modem出嚟、wifi router個wan port、主機LAN port都係行2.5Gb先可以實際load到up down 2.5Gb
當中其中一個port係1000M就成條路慢左
其實簽前可以問佢實際up同down係行幾多
如果師傅部機個LAN port都係行唔到1000M
可以唔簽收
即係其實 1000mb 都夠用
同埋換左個 router 做 wifi 6/7 先係咪咁理解
你要升2000m 不如問sales轉唔轉到100m商業寬頻
重要既唔係速度而係QoS
如果有NAS就好有用
成日成屋人一齊用呢?
全部都係咁
好多公司幾百人都係其用1條1GB

咪又係咁用,水喉越大,buffer就越多
100M 68蚊算啦
又未必嘅 我果邊個it話每人揸到得30Mb
屋企我諗唔會咁set呱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞