1000m 同 2000m 光籤其實分別大唔大?

283 回覆
6 Like 81 Dislike
1000同2000

你可以當係條水管有幾粗

至於用唔用得盡個流量就要睇你自己同對家嘅設備支唔支援
Mbps唔係MB/s
知啦知啦,大家都有共識係電訊商講嘅1000MB, 100mbps
咁2.5GB. 係一條定2條?
乜鬼1000MB, 100mbps
同埋用bt百幾MB/s點會冇,down熱門AV輕鬆上百啦
想知你用咩嚟下載
用咗PT接近30年,而家一直用緊。
拎黎自high
我用nas download station
我仲以為你講緊長度
計埋coupon
私樓1000M都係幾十蚊一個月
仲想500M要幾平....
時代眼淚,原來而家BT 係令人聯想bluetooth 先,那怕已經點題

利申:我係黎R 大站invite 的
nas 掛緊啲中站
vpn又真係有需要越快越好既
除左nas upload video , vpn ,game server之外真係唔洗2000mb
我都等緊兩邊合約完, 先升2.5G
然後wireguard site to site
而家1000m 都唔洗$100
算啦
Pikpak Stremio
呢啲全部都仲係BT

同埋
同幾個fd 一齊住再一齊dl AV 可能會有幫助
如果仲會BT download 野的都有分別架
其實呢張圖個原意,係咪果時寬頻好貴,所以先用56k性價比高?
真商業畀到100都偷笑
之前我一直廢事搞
openvpn site to site得300M
用緊openense n5105
之後上年轉wireguard 食足
如果係移動網絡嘅話點會鋪好晒粗水管自然會攞多啲水 你試下依家落返3G碌ig睇youtube 係4g暫時夠用姐
反而寬頻就真係粗過頭 啲人係屋企同街都係睇同一樣水量嘅嘢
一般家用其實無咩要,除非你一家7口個個同時睇4k片,又用埋NAS BT

不過、咁既話首先要換左個router先
仲有條 Lan 線,Cat5e/5 都行唔到2.5。至少Cat6先得
仲用梗100m
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞