1000m 同 2000m 光籤其實分別大唔大?

283 回覆
6 Like 81 Dislike
你部電腦有無 2000m lan?
一個月幾錢邊頭 香港咁高密度拉線水平算全世界最平
問得即係冇需要
三百蚊港紙一個月家居 50 Mbps
三百蚊港紙一個月手機 40GB

香港呢邊我仲比緊100Mbps上網同電話費For屋企人,先138蚊一個月
香港手機120蚊養一年 + 20GB

香港上網好平,但係外國就要衡量自己需要買Plan
唔打機 100m夠用
如果係2*1000
無用
除非你有部機想獨立網絡,唔想同其他share
不過用同一隻modem 壞都係一齊死

如果單獨1條2000M
我估你用HGC?
(HKT係2500M)
首先要睇你router, lan線有冇support
同接受嘅device 有冇 support

如果你係1200-5000呎/ 兩三層複式單位
又拉哂線行靚router
係有分別嘅⋯⋯⋯
乜鳩樓上啲人,成屋得你用緊係夠,多幾個人睇片打機down game都要快米2000囉
電腦白痴都想問下

個router 長期有10個drive以上連緊
再加部電腦都連緊 用lan線

而家用緊1000mb
轉2x1000mb 一條俾電腦用 電腦平時打機多 有時bt
drive d野連線會唔會穩定啲
如果佢真係俾足速度你 唔降你速 好穩定
100mb夠用

現實中全部都打5折 term and condition都寫寫明未必俾足。
平plan仲有可能降你速 斷你線 隔2日就游說你upgrade
Join 2500mb 留TG比我
個fd 做HKT 有promote
條光纖一日穿唔到個 modem 度一日都係冇分別
樓主開網吧?
鞭足咁多年
又係2條1000m當2000m?冇分別,你upgrade晒d設備上wifi 6 or 7好過
成日攞56K出嚟講
但事實上 呢十年9成人 100Mb 已經夠用有突
根本日常應用程式 需要提升速度
連做嘢/ml 都係用remote/cloud
最接近 已經係download 遊戲/model
但根本唔會日日down 曬氣
都冇分別,其實係睇對面俾到幾多你,基本上依家1000都已經打爆個下載速度
我最近都upgrade 左
要換個support 2.5G 以上router 先用到
數字上快左 其他分別feel 唔到
純粹冇野做upgrade 下啲野
網上爬1000m
電話wifi最盡都係6-700
其實咁高速 係咪一樣保證ping 會低?
仲有upload jittering
你屋企開網吧,咁多野連既
藍牙還藍牙,兩樣野黎,就好似咸水管同淡水管咁
100mb睇4k或者直播其實唔夠,同埋一下載野就會chur走晒,依家最少1000起跳
當佢得⋯⋯都要睇吓你用緊咩機。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞