1000m 同 2000m 光籤其實分別大唔大?

283 回覆
6 Like 81 Dislike
哩度個M字好重要

1000M --> ok
1000Mb --> ok
1000Mbps --> ok
1000mbps --> ok
1000mb --> 免強ok
1000m --> failed m=meter?
1000MB --> failed MB=Mbyte (file size)
8k 60fps 都勉強可以用100Mbps.
係100, 唔係1000.
8k 等於4 部4k, 你自己判斷佢係咪呃你
之前升左2500mb,主要係因為想部desktop轉行WiFi,唔使成日黐住個lan port

食落隻WiFi 6E嘅router,都keep到以前1000m行lan線嘅速度
nas唔係local咩,local野唔用線用wifi?
佢terms有寫明可能唔足架
你agree左架
手機+laptop upload用wifi架嘛
人地可能講4K RAW AVI呢
乜嘢藍牙
佢講BT down嘢喎
手機都咁多大野要upload, 我錯
佢梗係呃你話要啦
Disney Netflix嗰啲4K頂盡咪25-40Mbps
Upload 返同一個WiFi 既nas 唔洗用bandwidth

56k已經..
即係再低都得

電話嗰啲無限21Mbps 42Mbps plan已經夠有突
宜家D 多過1G 嘅plan 最on9 個樣野係佢送俾你個隻router 個LAN port 依然都係1G, 而且隻router 又廢到無論

除非你自己肯落力搞一大堆野, 如果唔係都幾難食得哂條線
不過如果你飛住黎睇向前向後拉條bar的話就會窒要load一陣
我梗係知啦
但我仲有host嘢係出街架嘛
game server又有 cloud storage又有 vm又有
同埋我覆緊佢係話冇裝置用到咁快呀嘛,我咪答6e咪可以囉
用5000MB,兩款都係辣殺
用5000M,兩款都係辣殺
假如你要下載一款50GB遊戲
100Mbps上網要用一個鐘以上
1Gbps上網最快可以7分鐘down完
2Gbps4分鐘有找
你話唔大? 前提係steam上載有咁快
佢依家啲電訊公司懷疑要特登整慢個4G,然後引你哋用5G
有乜理由以前用4G都係正常速度,load得算快,但依家係要等佢load
特別係誠哥其下啲傻閪電訊,第一次見識咩叫貴嘢冇好嘢
用緊2000m,Steam下載速度最快220MB/s,不過多數都喺穩定150MB至180MB左右
最好一定係1條線過,除非你想一條1000m俾router,另一條自己電腦/NAS獨食
咁又正常喎
佢個建議數係話一秒download既內容多過你睇一秒
只係話播個時順
冇話load 唔洗等喎
100Mb其實夠4k 如果你全屋得你一個上網嘅話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞