1000m 同 2000m 光籤其實分別大唔大?

283 回覆
6 Like 81 Dislike
有冇巴打用緊HKBN 100MB, 我已經用左十年
唔打機, 都係YOUTUBE , 睇下GIMY咁, 其實有冇需要轉1000MB?
科技應該要進步 但2000m好難用得著
利申1000m 除咗Speedtest 都未試過去到盡
如果你屋企幾部機一齊睇4k8k 就有分別, 一般人100m 已經好夠用
日常上網,睇4K片,串流直播呢D基本上100MB都夠哂用,當然可能你要同屋企人share或有好多電子設備的話就最好有300mb以上就比較穩陣,
1. Sales成日話4k要用雙1000M,堅定流?
2. 假設好多人升左人雙1000M, 唔升的會唔會相對上網慢左?同手機上網原理一樣優先比左雙1000M 或
根本就係假1000M到時雙1000=正常1000,同手機假4G/5G一樣
100MB LOAD 4K片真係會斷斷續續
無論Youtube定Netflix
問左,要加錢,即刻收佢線
一個人用的話,冇需要,不過如果轉1000MB唔使加太多錢的話都可以upgrade上去
1000MB 都唔算貴,隨時可能平過100MB
差唔多價錢就一定建議升
夜晚屋企幾個人同時用100MB都未必夠
除非樓主打算host server
日常自用應該冇乜分別
咁你有無app會用到100MBps up 先
不過有D屋邨某個台成日都話1000MB full晒冇位
焗用100MB
因為平plan佢有機會唔俾你咁多部device連
經常upload野上nas
同埋好多時幾部機一齊upload
同埋我而家用2x1000 download嘢都會會炸爆一條1000
係用緊2000
垃圾到連線打窒機
用wifi又打打斷
以前無事
點解唔叫2000m, 要叫2 x 1000m
如果係打機睇戲就冇撚分別
host 野都未必有用
HKBN 個條係2G down + 1G up

如果有岩用嘅設備, 係食得盡條2G
down 野都幾有用, 成日要pull 大image
2000米長過1000米好多
你要用 Single-mode fiber + Long Reach Transmitter
Hkbn夠膽死話我條1000m,speed test 4-600mb正常

*唔好捉我大細m,mb呢的,唔識,普通文科仔我只係
唔好on9啦, 班街霸識條撚咩
除咗BT 我見唔到500M以上對一般用家有咩分別
1000m,次次bt都係得~10mb
1000m 應該夠用
真係睇對手
對手比你50kb
你行5000000m都無用
pccw 裝寬頻個個話其實出海無分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞