1000m 同 2000m 光籤其實分別大唔大?

283 回覆
6 Like 81 Dislike
琴晚睇過係保證700-900mbps

然後我用佢個speedtest 得49Xmbps

Send左email問 睇吓佢點覆
我間大廈hkbn無拉光纖
反而pccw有
幾錢月費?
3年前簽$95,嚟緊續約睇下佢出幾多
啱啱打左上去 佢叫我直插modem做speedtest
打過嚟2 次, 好好咁話幫我 upgrade 到 2000M, 我由佢講完一大輪,問幾錢 99>>>189, 心諗而家已經好夠用,Netflix, 打機 , 加錢真係多餘
189大咬咗d

Reject佢幾次應該會減俾你
我屋企所有設備都係1000mbps
所以用2000mbps係咪會在自己設備同接收者設備之間的傳輸過程快左?

定還是我輸出/輸入係1000,中間過程最高都會係1000?
用緊單條2000mb
Speedtest lan 通常1000-1700 wifi就800-1300
最感受到快係steam/其他平台down game
岩岩都UP左2000M每個月+$20
送左個垃圾router俾我2.5gwan port但 lan port 1g得2個位
本身用緊華碩AX6000唔洗用佢
測速Router有18xx,wifi 5g得11xx,數字多左但我打PS5又唔覺快左好多
利申只打家用機、電視睇youtube、Netflix ,屋企無電腦

我係咪比人揾左笨7?
其實出海速度係咪一鳩樣
Starlink ping會上上落落
頻寬都會上上落落, 好似5G咁

仲有機會有兩三秒係斷,咁嘅網點俾公司用
你300Mbps plan都夠用有突,升嚟把鬼
你平時D野根本1000M都用唔盡,升做2000M只係測速好J左
西backup就有用
同一間寬頻就係
我一間pccw 一間hkbn 一間和記
三邊同步都係得100M 左右
同出海差唔多
當然
嘩,100M都比多你
珍 要等多3分鐘咁耐真係慘過死
屋企用澳寶先好
有次call 完g 沖涼之後返屋企
俾老婆聞到
Sony Pictures Core 最高串流質素要用到 80Mb, 佢建議條 line 要 over 115Mb
Apple TV+ / iTunes Movie 最高去到 35Mb

Sony Pictures Core 最高去到 80Mb
商用比家用最大分別係有 fixed IP plan
Netvigator 係一條上/下 2.5G
Netvigator 有 10G
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞