1000m 同 2000m 光籤其實分別大唔大?

283 回覆
6 Like 81 Dislike
有4K 20G起步
2000m plan
下載速度有成10幾20m/s
上限係可以提高不過都要睇片源

總括嚟講
唔大量下載野冇需要用太高
9估HKBN
利申我都比人急CALL
鞭一世
你係咪以為免費升級
佢話比你聽可以升級,意思係你轉個貴plan

問得呢個問題,就即係無需要,你都無感受到有乜慢左

平常人use case,只有你download game會用得較多bandwidth。做youtuber upload 片,點對點send片比人等等,要upload/download 幾十GB backup之類可能用得著

睇片打機真係用好少bandwidth
劏房有用但劏房唔會用
1000MB 都可以10幾20m/s 唔關事 2000MB家用完全係機能過剩
1000mb 都係垃圾,DL 嘢多就會自斷
不如你睇下屋企個 router 支唔支持 2.5 Gpbs頭 / WAN Aggregation 先啦

你啲網行WIFI7
但部機淨係食到WIFI5
好似某d wifi router可以支援兩條線combine埋一齊?
平日睇youtube netflix果d都用著

你D game要1日download一次?
到有需要而又急住想玩嗰時你就知味道
依哩刻黎講我唔否認1粒鐘同7分鐘好大分別

但7分鐘同4分鐘真係......
你用咩device經咩hardware, cable 再做test先?
正常係計modem出插cable既speed test
裝完一定有做test show俾你睇,你先簽收wo
係真係有2000m 係近年新出
同2x1000m唔同
利伸之前係電訊公司做過

但其實1000都夠 唔洗去到2000
邊間公司
入嚟為咗睇呢張圖
佢之前間 傻閪HGC都係咁 100M用電話線穩定過 用光纖100M

用光纖線100M慢過電話線100M逼你升級
唔大,1000m 以上唔會感覺到分別,除非你超大量裝置同時用緊網絡
光可以好長都得ga
一兩公里一d分別唔大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞