1000m 同 2000m 光籤其實分別大唔大?

283 回覆
6 Like 81 Dislike
手機

最主要我一家四口手機、平板、電腦加埋智能家居勁多 devices
仲要每晚一齊用
除返開每人平均得 600mbps
而家AV仲要DL?全部P2P online睇喇
都好夠用
你唔洗說服我 我同你都係屬於果1成用家
但9成人 唔會冇啦啦download game打機 只會用平板/電話睇片 玩固定幾隻 電話遊戲
到你出錢 幫屋企人出plan 你又冇份用
你就明我講咩
What is the plan?
i 雞保續約 plan

用咗兩年光纖覺得幾穩定,送埋10g plan 諗住俾老人家用夠有突
屌…我都係咁 個plan話就話係1000mbps
我插lan線駁電腦就得500mbps
明明記得以前起碼有800mbps
你可能要問下個port位係你獨立定係同人share用?

Share又同幾多人share?
唔係down game 100m都夠用
有100人可能有用
好多on9唔識 網速同延遲
大量數據上下載係網速
但打爆左網速會有延遲

但延遲係本身個上網公司質素/網線問題

如果打唔爆1000,跟本無用
我用緊20 Mbps喺外地
月費港幣$200

最近幫公司upgrade咗50Mbps (成千蚊一個月)
返工嗰陣download晒啲AV返去慢慢睇
成千蚊?
Why aren't you guys using Starlink?
即係我住嗰棟個機房?
打上CS問
打過去問 佢話佢嗰邊睇就冇問題
唔係問有冇問題喎

你問CS你用緊個plan個port位係獨立定share?

如果係share就問係同幾多人share緊?
如果係共用即係佢呃秤?
個方向係想問你揾個root cause點解你個速度唔到數

冇話呃唔呃秤

出面好多1000m 都係share port,呢啲通常合約條款包晒

只不過如果係share port而你又有個好鄰居7 x 24咁BT咁咪會導致你全日任何時間做speed test你個速度都唔到數而寬頻公司點幫你睇都話冇問題

呢個情況你諗定轉第二間ISP都得
我都100m hkbn,貪佢直線入屋,modem都唔洗用
點會
我tv 都係用2.4g wifi 連線
2.4g wifi 最多得100Mbps 睇4k 串都係疾過
係保證有8成功力小過800mbps
可以日日屌佢上黎整
用隻垃圾WiFi router隨時500都冇
垃圾HKBN打嚟劈頭就問
幾時方便上嚟幫我換條線升級2000MB
完全唔講收費,問佢先話係要加錢

仲話同呢家只係差幾十蚊
隻字不提本身有免月費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞