1000m 同 2000m 光籤其實分別大唔大?

283 回覆
6 Like 81 Dislike
如題
費事開電訊台得sales佬回覆
呢幾日係咁打來話約師傅拉線,返緊工聽唔清楚佢講乜
睇你用途
普通睇下片文書用好難偵察到
要點用法先有分別
要對面upload到超過1Gbps先會有分別
你快
但對方慢一樣無用
睇 upload 速度 download 已經夠快
如果你host野出街既咪會有分別囉
平時可能淨係download下野既,講真真係無好大分別
你跑滿1000mbps download嘢已經好快
你多1000mbps對面都未必食得晒你2000mbps咁多
仲未計你download咁快其實都食你電腦resources 差1000真係無咁大分別
除非你10gbps喇,咁就唔同講法
用得盡咪有分別
用唔盡等如水喉粗幼
來水量一樣你水喉加到再大都冇分別

比較貼地嘅意見
如果一家幾口都同一時間打機睇片用得盡就值得加
咪又係兩條1000mb咁俾你
除非成日移大file,加多工
唔係 真係冇咩需要
平時打下機睇吓netflix根本1000mbps都用唔盡
Hkbn嗰條2000m未必stable
上網睇過人講衰過1000m
拉線師傅表示冇分別 宜家好少手機支援到
其實呢D冇得話分別大唔大, 係睇你點用
你全部都用得多咁就緊係2000Mb
話說如果插電腦果D 要留意返hardware support到唔到
都唔係嘅,我15 Pro Max + 6e router openspeedtest local都有1.5gbps
出街就唔知,我住緊個到冇2.5G寬頻
其實56k已經足夠
海外行到30ping內先有用
2000M又係香港打飛機用
你部router要有2.5g wan + 2.5g lan ,仲要你部desktop / laptop 都有2.5g lan card先食到2000m 光纖
冇,都係要睇server、同時連server嘅人數、dns速度、你個router、以至你電腦張卡都有影響。
2000m係去唔到1000m嘅2倍速,連啲勁快啲網hopefully可能會有1.2~1.5倍

比較明顯嘅係試下去steam download遊戲就會feel到,未試過食得盡
50Mbps 都夠用
網路穩定比較重要

利申喺外國
上網費好貴,滿足基本需要就算
(有機會的話想試Starlink)
完全無分別

佢唔係一條2000M, 係兩條1000M。如果你唔係屋企同時有多部裝置狂chur bandwidth, 係完全無意思
我用緊100M覆你
Download AV
如果係兩條1000MB嗰隻嘅可以叫佢收皮
如果屋企4個人都各自開一個4k netflix, 可能有分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞