光榮出新的三國無雙呀!

1001 回覆
322 Like 39 Dislike
我覺得最有創意係比你改opening
修羅都快架
大將比兵仔打到飛天
好似ipad mini咁
講蛇魔
其實蛇3都係一般
蛇2 就真係神作
打蛇頭嗰幾關勁有feel
因為d人話要無腦割草,但當無腦化之後就屌返隻驚太無腦,其實係連d玩家都唔知想要乜

不過光榮自己都越來越hea整本傳,反而係cross果堆仲比少少心機
其實無雙1、2、3都唔係容易玩,一開始定位唔係割草

係4開始先割草
劇情方面佢都handle唔到
一個咁複雜既時代牽涉咁多勢力咁多人物好難寫得好

三國原創人物劇情都會一樣咁難寫
咁多個陳某寫得出火鳳燎原咩
除非好似仁王卧龍咁其實無乜劇情齋打
但open world無好劇情同好支線就好難推
多數會open world
上集整完唔通唔用咩
次次第一次出本陣苦戰就返去睇,返到去俾兵圍住晒企喺到

講緊係佢自己嘅兵,成撚日呃人返去睇吓佢,成個廢老咁
浪人個open world其實問題唔大
都係周圍打據點、精英boss、執下野咁
但最煩係打完呢堆野個獎勵唔吸引
唔同之前仁王咁有武將專用裝
浪人d套裝技公廁咁
搞到著咩裝都一樣,冇左儲裝既動力
(可能歷史時代關係,已經冇乜人著甲?)

劇情方面
幕末個時代感好正
救吉田松陰同櫻田門外之變個段
有種自己係救國青年feel
佢需要你既關懷
所以個陣就算得自己一個玩 我都會開個2p 做總大將
有新元素我又會想買喎
諗起細個玩ps2有集可以玩卡牌落buff
跟住打到一半就捉武將隻揪隻無其他兵仔
其實都幾撚過癮
頭3集就真係有行軍打仗feel嘅,第4集開始浮誇同割草,我就變咗玩儲女女裝,睇女game
4代仲係5人一隊都唔算割,多左快武相同覺醒相對提升左本身戰力
ai個logic應該係一樣, 2代係攻擊性太高+太多遠程搞到比人射到豬閪
3代係遊戲性上平衡
4代就係即時演算動晝 關卡設計比心思,同一個關卡用唔同配置入去都有唔同,唔似以前除左站位之外冇乜分別
無雙2改許褚跳舞
is doctor Lee
第2集唔同之字型走法係進軍唔到
當時現實打仗都應該係咁,所以代入感會強啲,夠寫實
出埋basara啦,我即買ps5啊
大把game都係咁架啦
第2集唔之字型走法係進軍唔到
戰國無雙編年史玩法就正
想玩大蛇4
其實本來隻game就係呢個mode
要出到新到咩地步先可以被稱之為唔炒飯
宜家暗榮仲拎緊8嚟重製呃飯食
三國無雙4猛將傳已經試過自創角色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞