歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (201) seed freedom世一

1001 回覆
7 Like 10 Dislike
再倒d X20落去
唔會
爭在你想用gundam marker 畫完,用擦膠擦走多餘嘅墨
定用水性油開到好稀黎滲
或者用琺瑯油滲完再用火機油抺走(有機會爆膠)

但頭兩個都無難度
求其一把雙刃剪(剪框)+神剪+600 800 1000沙紙/打磨棒
滲埋線+消光就雙星滲線液+白電油+水性消光噴罐
利伸新手
我覺得
對一個連鉗都未有既新手黎講,淨係叫佢剪件啪埋同滲幾已經夠
到時佢啪完,有成就感,然後見到有瑕疵,例如水口位,下一隻就會再買工具整得好d
一黎就要佢做咁多工序好易打沉佢
感謝
要入埋新手新器H & S INFINITY CR Plus
求其一把雙刃剪(剪框)+神剪+600 800 1000沙紙/打磨棒
滲埋線+消光就雙星滲線液+白電油+水性消光噴罐
利伸新手
要入埋新手器H & S INFINITY CR Plus
佢一黎就打大佬砌mgex,問得都應該係想砌好佢
咁剪件滲線打磨呢啲youtube都好多教學可以跟住做,如果呢啲工序都打沉佢,mgex咁多件,佢未砌起都已經放棄咗啦
好似你咁講嘅話我覺得佢入隻hg練下手先再mgex好過
咁佢就係想砌部mgex sf,叫佢砌部唔係最愛既hg 又未必有成就感
而mgex sf 係就咁剪好d 水口,啪埋完成度就好高
唔打磨水口住或者淨係400 都已經好好
練手?梗係揀SD啦
成本又低,件又少,可以練嘅範疇又多
根本係練手首選
又或者用PG 練手都得
分色齊,啪埋就得
要上色又唔使做好多遮蓋
認真講
練手我覺得所有標揮系列
好玩,又有誠意。
如果唔係打算做代工,為左「好玩」而買隻唔係自己有興趣既模型「練手」
我怕好快鉗都唔揸
我係搵hg老模練手
幾十蚊大把野要去做
https://www.facebook.com/share/p/FjUnNfqJXL8L7YiA/?mibextid=ox5AEW

佢地又係邊間大陸廠搵到批平既威也剪再加個「模型專用」既名?
利申,都有把差唔多既,貴一倍,但MIJ。
mgex齋啪有幾難
仲要d水口隱藏得咁好
唔磨水口都唔係好睇到
神之手+鑷子就夠
唔該哂大家,我買左模型同鉗先 砌左再講
記得買d尖頭鑷子 如果唔係d貼紙貼到你知錯
我不嬲都覺得佢地工具over price,係刀柄我覺得最好用
抄3山果把個design

落左手,啪起左覺得好玩先再諗下想點樣整得再好d
但凡加左「模型專用」
其他行業入面既下欄野都可以賣上高價。
最出名既應該係滲線鋼筆⋯
可以順手執2包3mm godhand海綿砂紙
#120-#1000
#2000-#10000
唔上色我鍾意磨到6000捽到令令哋似返膠原色
至於滲線/畫線太多option我覺得唔駛冒爆膠風險買雙星
拎20蚊境界戰機去練手一流
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞