歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (201) seed freedom世一

1001 回覆
7 Like 10 Dislike
咁撚快手
當年覺得最賤嘅回覆係:
好靚,請問係唔係有上色
其實「素組」呢個詞係日本模型圈佢地自己都有唔同定義

素組係日文「按原樣組裝」既縮寫,廣義係指不做任何改修或塗裝,照原廠樣板組合而成

係盤古初開既時候,個時拼裝模型科技無依家咁先進,基本上d零件得前後兩舊野,筍位都無,好多時d模型唔用膠水係組立唔到,所以個時日本人講既素組係包含已用膠水組立同打磨左,但無上色改修既模型

後來拼裝模型科技進步左,開始可以就咁啪埋就合得埋d零件,就開始有人將就咁啪埋既模型叫素組

到左今日,佢地日本仔仍然對素組有唔同定義,有人覺得啪埋之後有用膠水有磨都係叫素組,有人覺得唔用膠水唔磨叫素組,有人覺得總之無上色無改過佢原模就叫素組,只係睇你想跟邊個定義
鳩用素組呢2隻字
好耐冇見佢佢起貨勁快
以前每到年尾最期待
佢盤點一年起既貨
即係兩邊都冇份啦
我諗你唔會將用「接着剤」同打磨當做無縫掛
揸正啲講人哋「盤古初開」份manual都係指示你邊到要用「接着剤」
邊到唔洗, 叫你清咗粒水口佢冇叫你打磨
https://1999.co.jp/10005536
手術失敗

想將大脾同膝關節完全分件分色超過不可能
另一隻腳嘗試做成C扣但嚴重影響鬆緊度
所以呢部分放棄,上色時包膠紙算。
但小腿下半部同臀關節分件仲算做得到。
今日上觀塘,舖頭好有心咁講咗呢隻泵好耐
失蹤人口
我細細個就聽阿叔講
噴油第一件事係要除褲
你班友次次一上水就追擊
落地流上色術
起手式

除褲
其實我都試過封住尿口
不過唔記得有無講
簡單啲講玩完無清理好瞓教果陣r袋痴到
我唔想有畫面呀
點解戴條圍裙咁簡單都要攪到除衫除褲又封馬眼咁on9
定係大家鍾意both
喱啲唔洗咁多detail
睇你點睇,有d舊模,例如鐵甲萬能俠個d,佢個d膠基本上一用膠水再磨,就等於做消夾口,所以日本仔有d人會認為「改造こそしないものの、接着剤による接着や合わせ目消し」都係當素組
突然發現打左訓瞓
無左個教字
依到唔講得大陸野 走啦
話唔定佢地其實有著圍裙呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞