歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (201) seed freedom世一

1001 回覆
7 Like 10 Dislike
最近有個fd係淘買咗隻千幾蚊既模型
咪又係評分高
寄到去淘寶倉因為爆盒拒收,成件野之後唔見埋
退款點知兩邊都唔認數射咗個波落送貨度 賠咗100蚊運費券比佢

素組咁撚煩,都係素股算
我當on9咁睇
我明白同喺上面已經講過喱一刻唔存在一個「模型字典」咁樣嘅嘢去下一個權威/客觀嘅定義
如果隻隻詞都用「睇你點睇」就叫做合理嘅話咁我問素組nick巴咁上晒色都叫做素組都得啦
唔係話日本人就冇on9仔, 佢哋係喱隻字嘅源頭唔代表佢哋某部份嘅人心入面有第二啲私心強加落去
之前川口克己都講埋啲咩パチ組み稱唔稱得上作品喱單嘢俾人屌到仆街已經證明on9係唔分國藉同身份地位

講咁耐我想表達嘅係到底喱啲字詞演變, 含義嘅增減到底適唔適當
咁實係主觀同多數逼迫少數架, 如果格硬拉到去語言演變去合理化件事
即係對於我嚟講好簡單咋嘛件事, 份manual上面嘅assembly instructions有嘅指示做齊就收手喱啲咪就係素組
學你話齋係因盒模型本身而異, 而好老實講我有限見識入面就冇一盒要求「接着剤による接着や合わせ目消し」作為一個assembly procedure
我都冇見過鐵甲萬能俠係要咁樣先砌得埋而且載於說明書上面
如果你有solid嘅citation拓寬我眼界嘅, 我衷心多謝你
同樣如果喱個post原來係多數人認同消夾口係屬於素組嘅一部份
咁對唔住我係本post打最多字嘅on9仔
死廢老等收負皮
又唔洗講到自己on9仔又盛你講到好似其他人想質你做on 9咁,根本無人咁諗過呢d無客觀標準既野出現唔同睇法有幾閒,學佛學咁講,呢d野都係仁者心動黎既姐,純粹你話未見過未比你睇下
喂咁你都唔洗搵到格叫你幾塊嘢痴埋一齊就當係一個例子敷衍我啦下話
我覺得我已經講得好清楚咩叫manual上面叫你做「接着剤による接着や合わせ目消し」喱一步喎
你而家張圖真係當我on9先覺得係同無縫消夾口係一回事喎

我而家就係judge緊喱個風氣係惡劣, 係差, 係需要有人企出嚟是其是非其非
你明唔明啊?
成個網絡上面就係俾喱啲不求甚解, 濫竽充數嘅文字去污染個文化到底有咩好支持?
喂屌你一陣夜晚有嘢睇
等起貨
砌個模型都搞到原教旨主義咁為乜唔識就問,想答咪答

真係「齋啪」個班都唔會上嚟問野啦
插個嘴先
提供個例子 可以唔洗理我

spin丫, 執個興趣字眼又類比做宗教爭議嘅級數
我identify我自己嘅gender as 素組人啊好冇?
無人當你on9一直都係覺得人當你on9,你有你既信念,你可以堅持,你覺得咁唔叫補夾口,你亦可以覺得咁唔叫補夾口,我亦睇到你講左乜亦知你表態係乜,只不過個例子係同你講,有人或者會覺得因為咁所以補夾口都當成素組

咁究竟補左夾口仲當唔當素組?無人可以定奪,呢d原本就係約定俗成,我覺得只係風動幡動與心動問題,你自己都識講,呢d根本係無客觀答案,亦無普世標準,對於我講,唔係無絕對客觀標準既話,唔同持見者而去話另一方,最終只會變成一種「我執」,當然如果有d野如果係有絕對對錯,好似食煙可以抗癌,油溝到水,當然係應該要明辨是非,只不過如果唔係呢類情況,而不同方去互相指責,好多時都變成人既一種執著,當然你亦可以堅持你做法,亦可以覺得我咁樣係不明真偽是非,始終人生屬於係自己,你自己覺得岩同舒服就得
咁你係咪即係同意你上面張圖同我所指嘅情況完全冇可比性
你就一味話冇當我on9, 但你自己做緊嘅嘢就係想用啲無用嘅內容淡化我啲point

跟著而家又想喺到講到尊重所有人嘅意見, 話係我喱啲叫「我執」
係啊, 我梗係執著啦
廢話, 唔執著點樣打咁多字去論述一件事係合適與否?
執著到俾人當我模型塔利班添啊你望上上面就見到啦
以和為貴係好事, 但我真係唔明幾時開始由得啲嘢走下坡都可以用冇絕對標準去包庇
我啲食長齋嘅佛教徒朋友都冇你咁超脫
起碼佢話我on9嘅時候係理直氣壯冇兜冇扮
拗素組搞到好似D囡拗咩係素顏咁
一個話上左粉底都當素顏,一個又話上埋遮瑕膏都當係
當對於唔化妝既另一半黎講咩面部處理唔做先叫素顏
跟住條囡就屌鳩返你唔識野
我隻囡囡無噴油但上咗粉,算唔算素顏?
幾鍾意喱個tl;dr
其實笨大一直個做法都令所有標準愈來愈寬鬆
最緊要唔用腦唔使技術唔執著任何野
八歲細路仔都輕鬆救撚奇啪埋就得
愈來愈多輕玩家入坑做法都係求求其其不求甚解
冇人會再執著咁多
然後啲認真研究做法認真砌嘅都會被當成異類
買多兩片海綿砂紙都會做on9工具撚
咩淡化你d point你會唔會諗得太多,你話未見話,未比你睇下,等你理解下點解有d人會覺得係咁,咁如果你睇完覺得唔係既,你可以覺得唔係架,但可以有人覺得係,個人選擇黎架姐,唔通一有相反睇法又話人on9咩,無人逼你一定要同人地同一睇法,只不過比你有機會知人地點解咁諗

只不過我覺得如果你都講得出無客觀既時候,咁你應該知拗呢d都係無結果,走唔走下坡又無客觀,公說公有理,婆說婆有理,有人覺得走下坡,可以有人覺得走上坡,無頭公案

另外如果你d食長齋佛教朋友成日理直氣壯話你on9,應該問返佢地點解佛教徒唔洗修十善講真,話你on9 做乜,有錢分咩兜黎又做
為乜,網上世界,個個三唔識七,又唔係照見口晚見面,兜黎為咩?係未係,唔係未唔係,唔好諗到人地咁黑心,世界好簡單,係人諗得複雜
你自己睇到自己貼咗張乜嘢出嚟架嘛?
上面係冇寫「合わせ目消し」架嘛? 係Factual架嘛?
我再quote多次
「學你話齋係因盒模型本身而異, 而好老實講我有限見識入面就冇一盒要求『接着剤による接着や合わせ目消し』作為一個assembly procedure
我都冇見過鐵甲萬能俠係要咁樣先砌得埋而且載於說明書上面」
你張鐵甲萬能俠說明書上係冇『接着剤による接着や合わせ目消し』嘅意思喺入面架嘛? 夠客觀事實未?
有睇而又唔係文盲又唔係on9就唔會諗咗做無縫架嘛?
咁點解你會覺得喱樣嘢係足以證明有唔on9唔文盲又跟說明書嘅人會諗到無縫係張圖嘅意思?
你係屈緊啲唔on9嘅人諗喱個方向喎大師
你係格硬將啲有分別嘅嘢group埋一齊之後扮瀟灑喎
我話喱隻字冇權威/客觀定義唔代表你可以屈鳩有人因為咁而諗錯
仲再用嚟作為回應我喺上面請求你提出嘅citation喎

仲有, 我朋友冇成日理直氣壯話我on9, 只有喺我做on9嘢嘅時候先咁做, 喱到你又係自己FF
而我做緊嘅嘢並唔係為咗使你認同我講嘅內容
我目的係令喱個網絡上面留有一段文字
一段可以令一個個幸運又有耐性追到喱個post, 見到喱一抽辯駁嘅讀者
有更加清楚嘅思路, 俾個機會自己反思一路以嚟睇落嘅內容有冇需要重新整理自己所識, 掃清自己嘅思考盲點
一路走來, 始終如一
咁我又問啦,當係個夾面用左膠水,一合做溢膠,就算未磨,咁條夾口係未無左?咁事實依家係有d人係會覺得係算補左夾口,所以先出左唔同定義,咁當然,我知你要說明書寫埋要消夾口,要磨字眼先算,所以我老早未話囉,呢個算唔算消夾口,視乎你點睇你亦可以當佢唔係,我依家講緊客觀唔客觀,係人當唔當佢消夾口無客觀標準,而唔係說明書有無呢隻字,我都講左睇到你點講,亦明白你講乜,我講完又你講到好似我無睇你講乜

另外「成日」係我詞不達意,唔係指你fd係唔係郁d都話你on 9,而係想講佛教徒無論咩時候,根本唔應該見人愚而犯下口業,呢個係佛教教條
啲手腳咁多彈窿,證明裝甲需要加強
上面啲花生多到唔記得係咩事搞到大家嘈起上嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞