歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (201) seed freedom世一

1001 回覆
7 Like 10 Dislike
砌膠post變左哲學post
好耐冇見巴打上水
其實山同樹個例子就係因為佢哋重要到一個地步係有一個權威機構去setup 啲document
框著個字嘅範圍然後keep 著review嗰啲terms 嘅定義, 而啲人submit paper 又會cite 下
咁樣咪具有咗佢哋界別嘅保護
而我哋砌模型咋嘛, 冇喱本「模型字典」架嘛
所以只能靠每個人一人一口唔好亂用嚟減低字義扭曲嘅機會
係喎要同你講返聲唔該先
次次有人問咩叫乾噴咩叫濕噴我直接射你條片俾佢睇
高質
原來講緊survivorship bias
我覺得"素組" 既意思係組裝完成後就係原設計成品既狀態。
即係你做到同設計成品一樣既形態就係素組既最高境界。
設計成品冇上油/光油消光,有貼紙或水貼。所以我覺得素組唔包上色改造,但包貼紙或水貼。
有關水口問題,設計成品係應該冇水口的,所以打磨水口都係素組範圍內。打磨得靚唔靚只係素組工藝既高低程度。
至於無縫,我相信模型既設計成品都唔會有做無縫,如果有真係應該會喺說明書寫低叫你做,或者會喺產品內提供埋無縫物料,因為我理解說明書就係帶領用家得到設計成品既一份文件。所以,做無縫我覺得唔喺素組範圍內。

希望大家都可以講下自己覺得既素組係點樣。
先講結論,我同你一樣,個人認為磨水口、上原裝貼紙/水貼係素組;改造、上色、上光油、上消光、無縫並不是素組。

但用說明書指引、包裝盒所展示嘅模型成品範例圖嚟做引證乜嘢係素組,又唔一定解得通我同你對於素組嘅理解喎。點解我咁講?

呢個就係我come across 過嘅例子:

長谷川 1/72 VF-1S Genwalk mode

佢隻右小腿14號部件係由左右兩嚿合埋,但到砌全隻腳19號部件時,說明書上件合好咗嘅14號部件係完全唔畫條夾口線出嚟,咁算唔算係暗示咗你要做無縫呢?

又睇返原盒上所展示嘅模型成品範例圖,又真係唔見佢有夾口喎。咁以「模型既設計成品」嘅觀點睇,又係咪要做埋無縫先為之完成品呢?
當然,佢呢張成品範例圖直頭係做埋塗裝添

所以我暫時都搵唔到一個比較嚴謹嘅說法,去解釋或者演譯乜嘢先為之素組

似乎呢位Ching 同我同一師門
有冇懶人包?
有時有啲野真係用口講或打字會過於抽象
落手落腳做就一野明晒
去 239/241 樓同佢相認啦
就呢度第#239
佢無啦啦自爆
兩位可以蕉流蕉流下

其實一樣野大家個理解
企唔同位置 唔同時代
可以好唔同
我覺得無咩必要限死佢既
舉個例子
全套係包啲咩
我細個跟我老豆去上海理髮店
全套係剪頭髮 剃鬚加剪鼻毛
大個發現原來有啲仲包埋修眉 了耳屎

話跟唔跟說明書
你拎bandai標準睇堆舊模其實無咩意義
bandai未有高達前你邊有得素組
其他廠啪都啪唔埋 玩得既人都有基本功自己搞掂
係現代技術好左先開始降低難度多啲選擇姐

所以我覺得應該分返開睇
近代模型你跟說明書
剪完合埋就正正常常起到貨既
素組就唔包無縫
粒水口剪得平唔平有無磨返滑
依啲係個人剪唔剪埋鼻毛既追求

軍模 舊模 車模(唔包青島新手系列
我諗無人會痴完唔整埋落去掛
當然佢痴完話自己係“素組”完成品
我都無咩好講
不過我相信大部份人眼中係砌唔完放棄左囉
明白船巴講說明書既問題。我其實係用設計預算成品做標準。說明書圖中如果有文字或圖示說明我都當係設計原意。攞返船巴既例子,冇清楚表達要清縫而圖畫中冇咗條線,我就當佢係懶冇畫。至於成品參考圖,佢應該有註明係"塗裝濟", 所以我唔當係件產品既設計原意。

大家睇下下面呢張相

我所指既設計成品大概就係呢啲。留意吓隻腳掌,中間係有條縫的。呢個位我相信好多人會做無縫,但做咗無縫就唔係設計預算範圍。

大概係咁。
你鐘意話素組咪係素組囉,我全噴塗話自己係素組都得架啦
執著係呢啲位做乜鳩 傾下模型屌下bandie咪算囉
有d模型盒邊會有非上色範例
跟佢果個做只要水口唔係好似暗瘡咁大粒咪最低限度既素組囉
至於砌完又磨又無縫又消光算唔算係
我又唔係拎你果隻上手玩,po圖出黎又冇4080p
離遠望落同非上色範例又係差唔多咁都一樣可以話係素組架
但如果話唔做哂全套就唔叫得素組咁同d左膠無限拉闊左翼有乜分別
有問題個terms反而係パチ組,我都想睇要用膠水冇入荀位或者得隱藏水口點可以剪出黎咩都唔做就齋啪
https://cidian.odict.net/zh-tw/858802536/858811540/

素組(sù zǔ)

1、素組,日語外來詞,指模型不進行額外加工上色和改造的基礎組裝內容,是模型本體套件或盒裝內造型物體的基礎內容組裝後的靜態模原有形態的展示
好老實講雖然你最後講嗰三類都有部分字眼都同高達共用
但語境其實好唔同, 即係好似英國人, 美國人, 澳洲人講chips 咁

咁如果討論嘅前題係你講嗰三種我嘅睇法就有唔同
學你話齋係有啲匪夷所思但我都遇過有人係鍾意就咁痴完算
以前擺booth 遇過一條友話覺得好似人哋司令部軍棋推演嘅棋咁, 覺得好有feel
我幾欣賞佢講嘢直白清楚
又係定義問題,パチ組如果係指唔用膠水既組裝,咁軍模車模就係唔能夠パチ組。
真係上床齋傾唔搞野
重溫初戀既日子
巴打,就係當一個詞語佢定義唔清楚,其實係會失去咗佢存在既意義。
極端啲既例子,如果你買2手模型,對方話係精裝,而當你收到後只係一個水口都冇磨既模型,你問佢時佢覆你話呢種做法對我黎講就係精裝,你會有乜感覺?

苯大金句"不影響把玩"....
原來都係百八龍既人
我係砌膠界既龍太陽自由人,
唔知後藤兄點稱呼?
佢哋有試過出少量但真係紅唔起, 做唔到standard
而且好諷刺嘅係嗰啲免膠有分色船艦比傳統design 嘅船艦更加難加工
細路見你唔係高達就識你老鼠
中坑心水清知咩料買返舊貨
嘥心機捱眼瞓
所以我先話in what context 好緊要

又係喎,起碼我自己未見過有人砌軍模、車模、船模啪完痴完就話自己件作品已經完成咗
似乎呢個又係笨大膠達所衍申出嚟嘅問題。咦?典解我會講個「又」字嘅

問正經野

Black widow個隻色應該係咩?
問過話應該係跟番B2,即係FS36118
但買左支番黎感覺淺色好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞