歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (201) seed freedom世一

1001 回覆
7 Like 10 Dislike
同時都有張唔同色嘅相

我偏向相信都係光線問題
當然我支持你表達自己對佢印象加黑佢
我都睇過B2,其實都唔係一隻色,佢個機身都勁多唔同位深左又淺左。
呢到是咪得我一個真。素組素
我素股
我素人
我鍾意波多過股
我覺得呢個例子可以同H G嗰類冇做分色而又冇跟貼紙做類比。
兩者都係基於套kit 唔能夠呈現設定/現實中嘅實物而產生嘅「再現度」不足嘅缺陷。
所以我個人認為素組應該係指充實呈現套kit 嘅設計包括缺點/缺陷,而唔係機體設定/現實世界嘅實物,即係話無縫應該唔包喺素組入邊?
F-16 背脊隻深灰都係36118
你呢個講法同見好巴喺313樓嘅講法,基本上我都覺得ok。
其實我都有諗過另外一個演繹方法:
就係「按manual完成嘅作品只能包含原裝套件所提供嘅materials,先至可以算係素組」

所以任何塗料(包埋滲線)、保護漆、畢地、各類補品一放入作品上,就唔係素組。貼紙/水貼就視乎係咪原裝套件跟埋,有跟埋就算素組,自己拎副廠水貼/打印水貼嚟用就唔算素組。

呢個說法我最糾結嘅地方就係膠水與及引伸出嚟嘅無縫作業。因為膠水係外來materials,但喺軍模車模中,你無膠水可能連砌起件嘢都有問題

牆角巴喺312樓嘅point其實講得好,係笨大模型,特別係呢十幾年嘅巾趴,先玩到唔用膠水都完成到(即係最raw嘅齋啪),並以此作招徠,所以先引起點為之素組嘅問題。所以如果將討論前設收窄返到笨大巾趴身上,咁用有冇外來materials嚟做係咪素組嘅分界,而將無縫排除在外,又好似都講得通噃
新post又推得幾快
巴打們討論到好似哲學討論咁
我自己就叫齋啪做素組,刻線開始就叫返做到咩咩咁
全塗裝就全部當做晒(唔包大改件)
全塗裝唔一定全部做晒
大把人唔磨水口無縫補縮膠都冇就直接噴
仲有啲板噴 然後放上fb賣貴幾舊水
亦有人磨晒無縫晒就係冇條件上色
好多野好難定義
網購多數買Lmodel , 會買日本同台灣牌子 多D。
如果想試大陸油例如匠域 星影 迪斯派 大陸仔係多D選擇
個人用開Modo同Finisher 多D.

如果新手想再平其實可以carousell 收二手野$500 左右已經好齊工具
咁我覺得軍模車模嚟計套kit 都講到明要用膠水,照計就應該包喺素組入面。學你咁講落唔膠水兩件件都唔固定埋一齊就明顯唔套kit想做到嘅效果。

要類比嘅話就好似bamdie盒模型唔跟剪鉗,咁唔通佢又expect你用手啪啲件出嚟咩?

雖則EG好似真係預你搵手啪
呢點我理解
但最tricky嘅位,係搽膠水太容易同無縫bundle埋一齊喇
如果因為組裝需要而搽膠水,所以仲係素組,ok
咁我搽膠水搽多咗出晒界呢?
如果磨走水口呢啲突出於作品原有輪廓嘅瑕疵,仍然係素組範圍,咁磨走多出嚟嘅膠水都係喎。
嗱,成套無縫工序(搽膠水+磨走溢膠)做晒啦。
邊一個step違反素組範圍?搽膠水定打磨溢膠?

你可能會話,manual指名要落膠水嘅地方,你跟住落都仲係素組,冇叫你落嘅地方你自己擅自落就唔係素組。
咁問題嚟喇,如果成份manual都冇明確指示邊個位要落呢?
車模我砌得唔多,暫時淨係砌過3部aoishima 嘅1/24嘅cyber formula,3部嘅manual都淨係叫你組裝前要準備定膠水,但就冇指明邊嚿件/邊個位應該落,完全交返畀玩家自己判斷,咁個龍門就真係變咗飄移境界
追文可以追一晚
田宮飛機船啲manual指定埋邊一個位置要用邊一隻number嘅琺瑯漆
咁我跟佢指示噴埋油算唔算素組
食住羅漢齋啪,
算唔算素組?
全裸,齋啪先算係
石油產品算唔算齋
動物化石,唔算
食住羅漢齋 啪 > 素組
食住羅漢 齋啪 > 葷組
呢個係非常好既例子,我答唔到

按我自己定義,佢設計成品係要上色既,咁跟住上同一隻色都係"素組"。 當然唔上色都係素組,只係完成度不足。
但如果設計成品係冇上色的,說明書只係好清楚咁建議你用邊隻色,咁上色就唔係素組囉。
即刻喺山積度搵返盒青島cyber formula 出黎睇睇份說明書。

有寫要用剪鉗,清水口。
有叫準備膠水,冇註明邊個位置用。
有叫準備顏料,有paint instruction 註明邊個位用邊隻色。

我投降,咁既情況真係唔知點先係"素組" 。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞