買電視機 / 換電視機 集中討論區 (174)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
AVlife有原廠架跟都係7XXX
AVlife $7980喎
都話要去門市問
唔想郁就隨便你
係阿 唔要仲可以減
係喎 真係唔得 眼看為實
咁如果要upscale嘅話我應該買返啲乜嘢電視
啲老嘢都係鍾意睇電視台...
Sony LG Panasonic
睇落畫面覺得點
想問下G3除左裝個日師傅搣走嗰塊保護膜之開仲有無另一塊係底?
用用下而家個面有d泡泡出左黎(好似mon貼癡得唔好起泡咁), 有無ching知咩事?
第一, 建議直接call 客服
第二, 呢D情況冇圖討論唔到

如圖所視
有冇試過用眼鏡布輕輕抹下佢?

係會平返既,之前其他位都試過
但正常既?
求奇搞去畫質最廢嘅新聞台睇Upscale肯定廢過G3 AB左右肉眼睇比較,但係公平啲講又就唔係差太遠
真心建議問LG
我唔係用LG都唔知
師兄無介紹錯 真係平又包安裝又有嘢送
CALL LG上門
you are welcome~
想問大約預6-7k
主要都係自已打機同睇戲 所以想要144hz (或者接近 見有D 120hz好似都不大分別)
有google store (裝nowtv app睇波)
有冇好推薦

睇戲時可以整到個廳夠黑
聲冇乜所謂可以後加sound bar
尺寸?
電視距離坐位幾遠
係喎講漏左

諗住50/55吋
因為我個坐位可以移動
1.5 - 2m距離都得
諗住到時睇下坐幾遠自已睇得最舒服

同埋都唔洗可視角度咁大
VA panel都夠
Sony KD-55X85L 行貨
$67XX
1. 120hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(20000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 直下式LED背光系統, 24個區域控制LED光暗, 改善黑位同對比度
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統
6. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
7. X1™ 影像處理器
8. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
9. 光度約550nits

Samsung 55QN90C 行貨
$86XX
1. 120hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(100000:1), 黑位相對黑, 可視角好
2. MINI-LED背光系統, 504個區域控制MINI-LED光暗, 改善黑位同對比度
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
6. Neural Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC
8. 4.2.2聲道, 有OTS+功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 局部光度高達1800nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
12. 防反光

LG 55" OLED TV B3 OLED55B3PCA 行貨
$84XX
1. 120hz 廣色域 WOLED PANEL, 對比度無限大, 極靚黑位, 可視角極好
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
6. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, G-SYNC, FREESYNC, HDMI 2.0x2
7. α7 GEN6 影像處理器
8. 局部光度高達600nits
9. 支援WOW ORCHESTRA同步發聲
我估SOUNDBAR比較好~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞