買電視機 / 換電視機 集中討論區 (174)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
水貨好似$11680
香港行貨沒有65QN85D 得 65QN87D
水貨65QN85C可能仲有,9xxx

有興趣就自己問 盛..澤
所以你提議我應該買65吋會適合啲? 雖然面板差啲同冇Dolby?
Best TV依然係 A95L
OLED電視無進步你應該問韓仔點解整唔到進步
今年bravia 9 光控勁到追到入門oled比你話冇進步
唔知SS想點。全世界7,8成既source仲係1080. Oled upscale做到咁差,買左都俾家人小。
似你用1080 mon睇240既片。一撻撻色,甚至drop frame
65吋B9開價太癲,買A95L仲平。我視距10-11尺,仲諗緊要65 A95L畫質,定要大75 x90L。
睇rting個評分, 其實A95L同G3, G4都係差唔多分
點解講到A95L咁好
有冇人試過比Sony個安裝師傅整壞部電視佢一鳩嘢搣啲膠紙掹爛咗個mon
Rting 個評分可以做參考, 但唔係絕對指標, 因為佢有權重
G3 G4 WOLED Rec 2020 色域天生就唔夠QD-OLED 好, 差成15%
去到高光位顏色就會少過QD-OLED, 紅綠唔夠純正
唔係話G3 G4 唔靚
但係你要係畫質分高低既話, WOLED 現階段都唔輪到佢
仲有可以睇下一班專業人仕盲測結果
https://youtu.be/pHfdCpxzt8I?si=jX5TO_6Z3GQHNLmo
咁搞笑
佢地唔係每年都要考牌先有得裝咩
65比較好

要OLED一樣有65C3
佢會安排換過部,唔駛怕
因為QD-OLED色域更高, 另外顏色更純正
不過WOLED其實已經好撚靚
S90D, S95D?
試下C2成部機RESET
不過現在好少人用光纖
霧面,S95D?
YES
不過夫人唔講究影音既,都一眼睇得出A95L明顯靚過A80L。而A80L又明顯靚過x90一截。冇AB test, A80應該收貨。只係做過AB,心裡有結果anchor。糾結中
A80L暗好多
上A95L
SONY出野分級一定有分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞