買電視機 / 換電視機 集中討論區 (174)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
我做電腦mon駁speaker渣
台面放唔到咁多野
用緊咩speaker?
Mtm
50吋非oled旗艦係咪含淚買三叔
點解含淚
Sony XR-50X90J 行貨
$75XX
1. 120hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(30000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 直下式LED背光系統, 24個區域控制LED光暗, 改善黑位同對比度
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統
6. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, GSYNC, HDMI 2.0x2
9. 局部光度高達750nits
10. 日本製
爬過文好似話三叔型號upscale唔掂..??
呢部唔差,如有1000nits更好
只限OLED型號
50QN90C未必有貨
原來係咁..搞錯添
50QN90D唔抵買 貴
點解唔上OLED
其實有考慮過oled,但都係耐用性問題..
電視咁大部,唔壞既話,一擺可能擺5-7年都唔去搞佢
否則一搞就要大搞,移動位置/返工請假等師傅上門
LCD電視機一樣會壞
都係既...有一刻沖動想買oled,打算歎左先講
電視似唔似mon 有3,4年內保燒印/或者叫dead pixel??
係youtube 睇過條片咩use oled tv 2 years later,四邊充滿一堆黑點/死點..
睇到我有D怕
怕就買番LCD
G3 5年Panel保
thx ching,除左LG G系列,其他sony, samsung oled有冇保panel??
3年未必包燒印

LG都未必包燒印

不過你講既一大堆死點就包
thx ching,保死點聽落都唔錯
燒印最多改變下使用習慣去避,打算買電視黎駁電腦用
想問下盛澤買電視,話係step巴介紹,仲有無得平?
會比街客平
thx!
LCD 出時大家就驚有冇保死點
OLED 大家就驚有冇保燒印

OLED 都咁多年
幾時可以走出呢個陰霾?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞