[黃VIU][TVN]背著善宰跑(9) 邊佑錫、金惠奫 主演

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
呢個解釋幾好

邊哥隻大手仔
臨結局前大虐都係一段操作
So far咁多集都寫得好好 信詩恩
真係有咁好睇咩
我睇得好平淡冇乜感覺
https://x.com/eteru_gif/status/1792932201249608008?s=46&t=apQTf5J5duKsNztCTItKUw

這一幕就好像20歲的善宰在引導35歲的善宰想起來,跟我走吧帶你去看看我們的愛人因為我們都很愛她所以請你不要忘記她。

想見你 只想見你 未來過去 我只想見你
穿越了 千個萬個 時間線裡 人海裡相依
我覺得ep12-14 表達出編劇嘅中心思想
1. 改變過去和未來,有得必有失
2. 既定事件必然會發生

我都諗過好多可能,點解唔可以3.0善冇死 2.0善昏迷再醒翻仲有埋2.0記憶,但我哋用呢種解法,1.0善嘅記憶就真係完全封印咗,我覺得李詩恩係想4.0善宰係所有記憶都有,加上善宰只要遇上率就一定會救率而受傷/死,率reset係唯一選擇。

唔會所有劇情都如同我哋嘅期望一樣永遠係爽劇就好似率09年嘅救善一樣
我相信詩恩大神
對結局表示樂觀
係睇詩恩點寫最後兩集
覺得係大家未理解到詩恩想表達啲咩
小率34歲穿20歲再穿19歲其實會點
呢個意境完全係純愛戰士做嘅嘢
我14都係
13未有勇氣
當我睇完第二次我大概理解到詩恩真係唔係想玩雙穿越三次
篇幅有限 同埋啲嘢都call back 到
可以肯定雙向救贖都依然存在
善宰小率依家都暗戀過對方十五年 而對方係唔識自己

1.0-3.0 小率嘅出現救贖咗1.0-3.0嘅善宰 令到佢無飽受愛情嘅痛苦

呢集4.0善宰直接講個劇本係sad ending因為無咗愛情 但係小率講對女人嚟講係happy ending
呢個就係佢兩個愛情上面嘅落差 亦係善宰同佢重逢嘅原因 要調返轉救贖暗戀自己15年4.0小率

其實睇多次覺得劇情上仲係幾好
只不過我唔想喊咁多次
今晚you quiz
邊哥話讀16集劇本已經喊
如果係be應該唔會搞終映宴掛

禾喊到今朝起身頭痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞