女朋友人工高過自己既入

491 回覆
729 Like 37 Dislike
應該話廢先會窮??如果唔廢就唔會窮窮係廢的象徵,咁調番轉講有錢係咪唔廢?

咁所以重點係廢而唔係窮?
建議樓主好好享受同女友拍拖的時間,第時的野無人知

年半前同樓主一樣咁的諗法,之後受唔住壓力同女友唔想你等我咁多年先結婚

依家成日都諗起佢有時諗不如佢快d搵到個條件好過我的,等我恨心d del晒所以同佢有關的野
所以野都睇錢嫁一方面叫人唔好睇錢咁重要,但問題發生在自己到就會明白
真,兩公婆唔生小朋友,每人搵2/3萬都夠洗前題係講緊未來的人工仲有上升空間
而家文職真係女多男少

我既客,全女班既公司可以數到幾間,大部份都係女既多
但依家社會風氣唔同,唔係話咩睇個男仔有無上進心依d鳩鳩地的睇法,係男人的角底睇,其實男仔搵錢少過女仔有種無形壓力女人係唔會明

唔係講話睇個男的有無上進心,成日怨就係廢。講講下咪令個社會形成種無形壓力在男的身上

到你搵到對你好的人(要愛情),過多幾年就會現實(要麵包)嫁啦,每個人都會變緊,你依一下簡對你好的人姐,如果個男同你4年幾都仲係在事業卡撚住的時候,你仲有無咁好耐性同咁愛佢???

你都答唔到啦
你26歲仲有時間,我28歲就頂唔順了
扑多幾次當賺左就走啦
真,我ex做左ft無耐話已經有80萬點追
未知你自己又搵緊幾多啦但最少你啲眼光同思考要跟得上人先。如果對方係唔搞投資 80 萬放晒係銀行零動作零部署既話,咁你咪唔洗太擔心。因為對方都冇所求。
但如果對方催婚/有打算買樓/有投資計劃你咪要諗埋一份,講得出你到時係點 involve。例如佢出面賺錢,你咪留屋企兼顧家務仔女一前一後配合。放得低道氣既話香港男人冇話唔可以企後面。

兩個人既生活規畫,一定係有資源果個主導,佢主導完個大致方向,你就要講到點配合。所謂配合,可以係搵同樣多既錢,都可以係做人後衛。永遠最怕係對方成舊飯咁唔知自己做乜。一個人有資源自然唔想俾個一般見識既人拖累。
其實個ex又無介意,但唔通等佢介意先黎諗咩
不過佢話想我做自己鍾意的工… 但我鍾意的工搵番得多錢
感覺大概係女人應該30歲前結婚果種壓力
但我已經過咗呢條線係連登仔眼中嘅無人要嘅老女人

應該講我自己搵到嘅錢都夠生活 夠去幾次唔貴嘅旅行
又唔會要下一代 所以自己無睇錢睇到咁重
由開始出黎做野到依家都真係無變過
唔結婚都要諗係咪同居咁到時到係講錢
你m底
揾幾多錢都好 咪又係瞓係張床比我屌
又話入息中位數係20k嘅
依個post都成過100個巴絲搵5-60K以上
揾萬令果d唔講野姐
利伸,萬令
好多行業 工時同收入不成正比
marketing pr media 廣告 design呢類行業都係咁
呢啲pr marketing做到世界top 10啲agencies都係萬零起薪
做呢啲marketing想搵錢可能要入行山匯豐做mt 完program喺marketing team先搵到錢
依啲濕鳩討論區都好估嘅,講真嗰句現實先至係最真實。
計埋B仔分分鐘total package多過一個岩岩升既big4 partner
扑左未?
咁唔計b呢個basic呢 呢兩年銀行咁差
做銀行FO唔會唔計b 呢幾年咁差都有2 3個月 big4呢啲幾好經濟都出唔到3個月
無…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞