女朋友人工高過自己既入

491 回覆
729 Like 37 Dislike
護士流失率太大唔會夠,太多轉行
入行前就睇人工,入行做返一兩年就要worklife balance直接轉行
本人完完全全係B君
公屋家庭
爸爸媽媽都係小學程度
外勞夠多咪WLB囉
拎啲edge case嚟講無意思
以 男5萬女2萬, 女5萬男2萬 來講
都幾肯定男人唔care另一半人工低既百分比一撚定高過女人
老婆搵咩有8萬
咩係SW
你唔搵多啲第時點養佢
女人要財自 做自己想做既野
你班奴隸唔努力老細點換新車?
港男唔可以有呢個思想
bank嗰大部份人樽頸位係幾多左右?
我覺得應該調轉講
「努力」只係必要條件之一
努力係改善緊worst case scenario,先天條件包括家境決定咗best case scenario

當然以上係排除咗中六合彩頭獎呢類「暴發」因素
係,不過努力極都係有天花板,worst case scenario比10倍努力都未必追到best case scenario 起步點,呢個係事實。不過都要努力既,起碼由worst case 既bottom 25% 升到worst case 既top10%,已經好好多

呢個世界就係咁,原生家庭影響係佔左95%,包括成長環境+性格+智商+能力+見識

唯一影響比較細既可能係情商同道德,情商同道德呢兩樣野冇話有錢佬會好過窮人

但小朋友係呢個世界既成就,就真係大欖率由原生家庭決定,除非果個小朋友係特例,例同特別聰明或者特別好運,否則都好難晉身另一個階層
重點唔係你搵幾多
係爸爸媽媽俾到幾多
我搵4萬 老婆醫生
相處同一般人無咩分別
依d建議唔好放佢出黎害人

喂咁巴打你要識做啦 遇到依d屌完咪算撚數

騎牛搵緊算啦屌!
以hsbc為例,com bank mt 2-3年上到VP, 再上就要>4年,VP呢個range卡係50-70k左右,同埋要跑夠數先會再升到,好多VP唔得/想冇咁chur就會走去其他bank / transfer去其他team。MT path一樣要捱,只係人地要捱業績,big 4捱OT.
唉~ 毒L 一名圈子又細
好難識第二個
啱呀,建議事主睇吓crazy rich asians

Astrid Young Teo : It was never my job to make you feel like a man. I can't make you something you're not.
MT唔跑數都得架
知唔知MT Corp bank 大貓行山果d做十年去到咩人工range SVP咁上下
用RPE 人數 可能低估咗 可以入政府人數
咁40,000個charter條數係點走出嚟
計晒全球?
當佢肯俾你屌時,唔結婚又有咩問題?
咁做retail/wpb mt唔洗跑數係咪等運到 完program都係放落mo product team嗰啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞