女朋友人工高過自己既入

491 回覆
729 Like 37 Dislike
~2300 同2019年督察級人數一樣
這些機會不是屬於我的
窮人不嬲好鳩慘
所以成日話窮人唔好生仔

利申:窮撚
仲有懲教,海關,入境,救護未計喎
工程師就計哂咁多種類,督察就係拎警察,條數唔岩喎
應該係全部工程師 vs 全部紀律部隊督察
如果佢七萬, 你四萬, 佢只會屌你冇用

你唔會開心
女??
你想幾時結婚?

社工圈子絕對唔容易識人
佢都25,過多兩年都近30,到時搵70k就會變成係佢搵男朋友嘅障礙,分分鐘佢驚你唔要佢多啲

識大把老師護士另一半都係同佢哋搵差唔多/少過,自己圈子難識人,搵到個啱傾夾得來都貪笑,仲要求呢樣個樣好快就變40老姑婆
得督察75 up wor ching
其他條數係3xup officer grade
事實上係唔少
當你出黎份普通工 2萬幾蚊人工
但條女做老師/RN/社工依D起薪高
又比較易請女性既 高人工過個男有乜出奇
試過幾年前人工得萬幾
女朋友係律師 50k起跳
屋企算幾有錢 家庭月入保守估計30萬-50萬左右
佢真係一啲都無嫌棄我
性格又好 但令我好難唔自卑
依家叫做努力過先追到佢當年FG個人工

男人有錢過女人 個個覺得應份
女人有錢過男人 女人唔會明男人果種無形壓力
我好同意
果種無形壓力女人唔會明
咁係你屋企勁姐,你呢d extreme case冇咩討論空間

你試下公屋背景做Ta,冇資產,另一半係中學miss,咁樣先似番樓主個case有討論空間
係咪只限於corp bank mt
同醫生一樣吹大咗
當年al 3條d讀n展入政府大有人在啦
終於有人應機
睇下實數係幾多

有個親戚畢業做投行幾年(08前最好景果陣)交稅都成百萬;佢男朋友同屆做醫生都唔夠佢搵得多
唔一定 睇邊間銀行 例如行山中銀MT頭幾年做邊個位都係同工同酬 話知你做global markets 定係做marketing
咁可以跳出圈子嘅姐
高招,間接講你唔係佢想結婚嘅人
社工係果然仆街
好專業嘅專業 啫係咩
講真
當洗費一樣
中學miss 草錢既幅度一定多過男TA
平均? 一日未跳point 唔係個個月都係逗嗰份糧架咩
未計allowance
做狗仔升上去有6萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞