女朋友人工高過自己既入

491 回覆
729 Like 37 Dislike
唔結婚生仔都會有經濟考慮架嘛
Serve 到女方要求就ok 喇
女朋友咩工種
我都想女友人工高過我
我都係 身在福中不如福
好彩我老婆係女朋友時代人工係低過我,結婚後人工高過我了
大行MT係差唔多呢個數但你big4都唔好妄自菲薄啦,大把人做4/5年跳fund連bonus都有7/80k,big4做上去條路唔差得過bank, bank過幾年一樣會有樽頸位架,你估個個都升到team head咩。你叻嘅咪努力d試下跳ibank fo,唔叻就疊埋心水識過第2個
樓主女朋友返醫院嘅識醫生 PT OT RN 都仲得呀
如果十年前好似你咁諗都冇錯既
女朋友養自己先正常
我覺得啲女人搵太少錢好難比我地男人有安全感
唔係貪錢,係安全感
夢想另一半職業喎 又搵到錢又型 最緊要你有自由
你以為啦女人最撚黑人憎係要比較
佢搵7萬,但係佢公司有同事老公搵10萬加所有錢都唔使老婆出佢就會屌你廢
女友EO2準備升EO1
我AIOW
咁你都同佢講「我都好現實,鐘意大波 後生」
拿有時唔係完全關努力事,本身果科+學歷+性格+智商影響大d

舉個例

A君出生係中產家庭,細細個老豆老母已經鋪晒路,又識教小朋友。跟住小學中學都係名校直上,大學揀科任揀,讀果科亦比較有前途同錢途。

B君公屋出身,自細放養,連補個習都冇錢,讀屋邨band2band3中學,叫做有比下心機讀書,碌到入大學,不過科就唔到佢揀,只可以揀水泡科

然後A君出黎就直接起薪4-5皮,B君就15000起步

A君平步青雲,5年後晉身高層,月薪15萬
B君努力打滾5年,終於月薪4萬,叫岩岩追到A君起薪

咁如果A君係條女,B君係樓主咁先算,B君算唔算垃圾唔努力?

所以努力真係影響咁大咩?新界d牛都好努力,但天花板就擺左係到,隻牛幾努力都冇用,除非佢可能中途轉種族去做人

有時d野,其實控制唔到,基本上原生家庭對個細路將來影響好大

唔知樓主咩背景啦,但2526歲27/8k唔算差架喇,不過要及早注重天花版係邊,要諗下點突破
正常諗法
想佢CarrY我
你今世做男人,你就當自己倒楣啦
其實香港個job market好窄
並不多元化
你唔做金融工醫療工
已經完左
無發展
同努力無關
咁你真係好廢,冇小朋友?
same 但我有問過佢佢話唔介意,佢話你覺得開心就得,但我自己覺得好自卑,但無計讀唔到書只能搵得咁多
咁卜野有冇插得大力D拎番少少自尊番黎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞